Zdrowa osoba może bez obaw zjeść nawet trzy jajka dziennie
- Autor: PAP
- Data: 13-04-2017, 10:25

Średnie jajo kurze (o wadze 50 g) zawiera 170-185 g cholesterolu. Czy należy się go bać? Zdaniem dr hab. Eweliny Hallmann z Katedry Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW - absolutnie nie. Dawniej zalecano, by nie jeść jaj zbyt często. Teraz jednak wiadomo, że jaja nie są tak niezdrowe, jak się kiedyś wydawało.
W komunikacie SGGW wyjaśniono, że chociaż jedno jajo kurze zawiera dopuszczalną dzienną dawkę cholesterolu, osoby zdrowe mogą bez obaw zjeść aż trzy jaja w ciągu doby. Dlaczego? Bo cholesterol z jaj jest inaczej metabolizowany, niż ten produkowany przez naszą wątrobę, i nie będzie osadzał się w naszych tętnicach. Okazjonalnie jednego dnia można zjeść nawet jeszcze więcej kurzych jaj.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Chociaż są pewne wyjątki: na jajka w swojej diecie powinny uważać osoby z hipercholesterolemią i te, które spożywają dużo produktów odzwierzęcych (wędliny, mięso).
W komunikacie SGGW podkreślono, że żółtko jaja jest bogate w tłuszcz. Dlatego osoby stosujące diety niskotłuszczowe, jeśli chcą jeść jajka, powinny się zadowolić samym białkiem. "Niestety to tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc jajecznica zrobiona z samych białek nie będzie już taka smaczna" - zwracają uwagę przedstawiciele uczelni. Dodają jednak, że żółtko jaja zawiera wiele cennych związków chemicznych, takich jak cholina czy luteina.
Cholina (witamina B4) to związek fosfolipidowy, z którego powstaje acetylocholina. Ta ostatnia to ważny neuroprzekaźnik, który kumuluje się na synapsach komórek nerwowych. Im więcej jest acetylocholiny na synapsach, tym szybciej impuls nerwowy przebiega z komórki do komórki. Dzięki temu jesteśmy bardziej kreatywni, pomysłowi i szybciej rozwiązujemy problemy. Dzięki acetylocholinie układ nerwowy działa dużo sprawniej. Wspomagają go także inne zawarte w żółtku substancje - poprawiająca pamięć lecytyna i regenerujące system nerwowy witaminy z grupy B.
Bardzo cenną substancją jest też zawarta w żółtkach luteina, która m.in. wpływa na poprawność widzenia. Jest to też szczególnie ważny związek chemiczny w przypadku kobiet - ma wpływ na długość fazy lutealnej cyklu miesięcznego, a od jej prawidłowego poziomu zależy płodność. Luteina jest także bardzo silnym antyoksydantem.

więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Jaja drożeją, ale rolnicy wcale nie zarabiają więcej. Grożą wstrzymaniem produkcji
-
McDonald's: używamy wyłącznie jaj z chowu alternatywnego
-
Przeciwciała przeciw COVID-19 można produkować w kurzych jajach
-
Jaja zyskają na inflacji? "Dziś opłaca się je kupować zamiast mięsa"
-
Cena agrestu w 2022 dramatycznie niska. Ile za kg?
-
Dalszy wzrost cen skupu jaj
-
Jedzenie jajek może sprzyjać zdrowiu tętnic
-
Globalne firmy odchodzą od jaj klatkowych. Jak to wygląda w Polsce?
-
Według danych WHO dzieci w Polsce tyją najszybciej w Europie
-
Producenci jaj zrezygnowali z opakowań z Rosji. Zrodziło to nowe problemy
komentarze (0)