Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Zła jakość ryb w Polsce. Handlowcy czerpią zyski z niewiedzy konsumentów

Polscy konsumenci nie mają wiedzy na temat ryb i owoców morza. Importerzy i handlowcy wykorzystują to i często wprowadzają ich w błąd. Z drugiej strony, brakuje konsumentów ryb, którzy byliby zainteresowani wysokiej jakości produktem. A jeśli już się taki znajdzie, to chciałby kupować po niskich cenach jak z Wietnamu - mówi w wywiadzie dla dziennika Metro, Jacek Taranko, pasjonat dobrego jedzenia, znawca produktu.

Zła jakość ryb w Polsce. Handlowcy czerpią zyski z niewiedzy konsumentów
Świeże ryby i owoce morza nie mogą być tanie; fot. shutterstock.com

Autor: Metro / gazeta.pl
Data: 13-02-2016, 15:46

Taranko podaje przykłady. - Handlowcy sprzedają „krewetki z Morza Śródziemnego”, a one przypłynęły zmrożone z Azji. Sprzedają barwenę, a tak naprawdę konsument kupuje podróbkę, rybę z wód afrykańskich bardzo podobną do barweny. Inna grupa ryb, które mają o wiele mniejsze walory gastronomiczne – dodaje.

Ekspert zwraca uwagę, że w naszym kraju, daleko od najlepszych oceanicznych łowisk, świeże ryby i owoce morza nie mogą być tanie. Morskie produkty to towar delikatny, wymaga specjalnej troski.

Jego zdaniem, w Polsce złą alternatywą są ryby z intensywnych hodowli w Chorwacji, Turcji czy Grecji. Karmione byle jak, byle czym, jak intensywnie hodowane kurczaki. - Ryby hoduje się tanio, w ciasnych klatkach. Idzie za tym stres zwierząt, a później choroby. Podaje się profilaktycznie antybiotyki, barwniki mięsa, pestycydy przeciw pasożytom, lub przeciw zarastaniu klatek przez glony, etc. – tłumaczy Jacek Taranko na łamach „Metra”.

Ponadto, obostrzenia w kwestii rybołówstwa nie są w Unii Europejskiej zbyt rygorystyczne. Ekspert przyznaje, że bałtyckie ryby są toksyczne. I tak: dziki łosoś ma największe stężenie toksyn ze wszystkich ryb bałtyckich, duży śledź bałtycki jest również bardzo toksyczny, nie najlepiej jest z dorszem.

Czytaj więcej w dzienniku "Metro".

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

rynek ryb RSS ALERT    /    owoce morza RSS ALERT    /    spożycie ryb RSS ALERT    /    Jacek Taranko RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • Technolog 2016-02-20 11:17:56
    Ciekawe z jakiej wiedzy korzystał Pan \"Ekspert\" w zakresie toksyczności ryb bałtyckich
  • techn. Przetw. Rybnego 2016-03-21 09:36:46
    Problem jest znany jesli chodzi o serwowwanie dan rybnych i „owocow morza“ w restauracjach. Faktycznie „zeruje” sie tu na nieznajomosci/niewiedzy przecietnego konsumenta. Jest to jawne oszustwo bo wlasciciel restauracji dokonuje go swiadomie wprowadzajac w blad konsumenta i zadajac wyzszej ceny za podane danie. Problem jest tym nardziej trudny, ze niewielu konsumentow zwraca uwage restauratorowi na flszywie podany produkt/danie. Co do toksycznosci podajac takie wiadomosci trzeba oprzec sie na wynikach badan ktore autorytaywnie podaja wartosi zawartych „toksyn” w poszegolnych gatunkach ryb. Co mozna z pwenascia stwierdzic to to, ze faktycznie minely czas gdy ryby byly „zrodlem zdrowia” Abstarchujac jednak od tego w dalszym ciagu sa one zrodlem wysokowartosciowego i latwo przyswajalnego bialka. ‘A tak dalej idac mozna zadac sobie pytanie: a co wlasciwie dziasiaj jest zdrowe ... ?

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.75.174
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!