ZM Łuków wspiera wyprawę do Spitsbergen
Zakłady Mięsne Łmeat-Łuków otrzymały tytuł partnera technologicznego wyprawy "Arctic & Baltic Circles 2013” organizowanej przez kwartalnik "Travel Risk Management”. Zakłady przekazały uczestnikom wyprawy produkty mięsne – wędliny i konserwy, które wspomogą realizację celu przedsięwzięcia i dowiodą, że wyroby z Łukowa sprawdzają się w każdych, nawet ekstremalnych warunkach.
Wyprawa "Arctic & Baltic Circles 2013" składa się z trzech etapów. Podczas pierwszego z nich (29.06-6.07.2013 r.) załoga dziennikarzy, pokonując 3600 km i odwiedzając takie miasta jak Warszawa, Berlin, Kopenhaga, Göteborg, Oslo czy Tromso okrąży samochodem Morze Bałtyckie. Drugi 14-dniowy morski etap wyprawy (7-21.07.2013 r.), przebiegający przez Morze Norweskie i Morze Grenlandzkie będzie miał finał u celu wyprawy - na malowniczej wyspie Spitsbergen będącej częścią archipelagu wysp Svalbardu.
W planie jest między innymi wizyta w Polskiej Stacji Polarnej Hornsund oraz w największym miasteczku na wsypie - Longyearbyen. Trzeci, ostatni etap wyprawy (22-30.07.2013 r.) to niemniej fascynujący powrót drogą lotniczą do Tromso, a później drogą lądową do stolicy Polski przez Norwegię, Finlandię, Estonię, Łotwę i Litwę.
Wyprawa „Arctic & Baltic Circles 2013" jest doskonałą okazją do zdobycia cennych doświadczeń i szansą na przetestowanie sprzętu turystycznego w naturalnych warunkach, w tym m.in. wyposażenia żeglarskiego, nawigacyjnego, środków łączności i transportu, a także pożywienia. Przez cały czas trwania wyprawy ekwipunek wystawiony będzie na słońce, deszcz, kurz i morską, słoną wodę, a także będzie musiał przetrwać lipcowe upały i mrozy na północy kontynentu. Zawartość całego wyposażenia musi więc zapewnić najwyższy komfort i bezpieczeństwo podróżowania.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.