Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

ZM Silesia pracują nad odzyskiem białek mięśniowych ze śrutu kostnego

Zakłady Mięsne Silesia tworzą nowe produkty oraz rozwiązania pozwalające m.in. lepiej odzyskiwać białko z przetwarzanych surowców. Firma rozwija Dział Badań i Rozwoju (B+R) i poszukuje specjalistów technologii żywności.

ZM Silesia pracują nad odzyskiem białek mięśniowych ze śrutu kostnego

Autor: portalspozywczy.pl
Data: 29-03-2021, 17:22

– Poszukujemy do zespołu specjalistów zarówno z doświadczeniem w kategorii wędlin i convenience, jak w innych gałęziach FMCG. Prowadzone projekty z zakresu badań i rozwoju są realizowane na szeroką skalę, często odbiegającą od tego, co jeszcze dzisiaj widzimy w półce sklepowej – mówi Marietta Stefaniak Członek Zarządu ds. Strategii i Rozwoju Zakładów Mięsnych Silesia.

Spółka wdraża obecnie kilka projektów badawczo-rozwojowych współfinansowanych ze środków Unii Europejskiej oraz Narodowego Centrum Badań i Rozwoju (NCBiR). Ich celem jest zarówno opracowywanie nowych produktów, jak też lepsze wykorzystanie przerabianych surowców.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Dział B+R Silesii pracuje m.in. nad technologią odzysku białek mięśniowych ze śrutu kostnego. Celem projektu jest np. uzyskanie białka o wysokiej wartości odżywczej, którego wykorzystanie pozwoli wyeliminować lub ograniczyć ilości dodatków funkcjonalnych (np. fosforanów) oraz pozbyć się składników alergennych (białka sojowe). Uzyskane preparaty białkowe – dzięki zastosowaniu soli potasowych i magnezowych – pozwolą zwiększyć zawartość potasu i magnezu i obniżyć ilość sodu.

– Konsumenci oczekują m.in. żywności o ograniczonej zawartości składników uważanych za niekorzystne dla zdrowia. Dodatkowo możliwość odzyskania cennych surowców i ich wykorzystanie będzie miało wpływ na zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska poprzez ograniczenie odpadów – komentuje Renata Nowak, Główny Technolog w Zakładach Mięsnych Silesia.

Firma pracuje ponadto nad produktami mięsno-warzywnymi określanymi akronimem CPND (convenience, premium, nutritive, dietetic), czyli wygodnymi w przygotowaniu, wysokiej klasy jakościowej ze względu na użyte naturalne surowce, o zbilansowanym składzie oraz wartości energetycznej. Będą się one charakteryzować również kontrolowaną ilością tzw. składników antyodżywczych powstających w trakcie obróbki termicznej. Produkty te odbiegają od tego, co można dziś znaleźć na półce sklepowej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

ZM Silesia RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.231.14
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!