Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

ZM Silesia: Tegoroczny sezon grillowy będzie wyzwaniem dla branży

Majówka zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią rozpoczęcie sezonu grillowego. Dla producentów mięsa oraz wędlin zawsze był to czas zwiększonej sprzedaży. Jak pokazują dane GUS za 2018 r. Polacy najczęściej grillują karkówkę oraz kiełbasę – produkty te były wybierane odpowiednio przez 85 proc. i 81 proc. respondentów. Jednak, jak podkreśla, Marcin Stypuła, dyrektor rozwoju rynku w ZM Silesia, tegoroczny sezon grillowy będzie wyzwaniem dla producentów i sprzedawców, chociaż wielu z nich przygotowania do niego zaczęło już w 2019 r.

ZM Silesia: Tegoroczny sezon grillowy będzie wyzwaniem dla branży
ZM Silesia: Sezon grillowy 2020 będzie wyzwaniem dla branży, fot. shutterstock

Autor: informacja prasowa
Data: 29-04-2020, 12:13

Według raportu agencji badawczej Nielsen sprzedaż w segmencie kiełbas tradycyjnych rośnie już
w kwietniu, notując największe sprzedaże w okresie od maja do sierpnia. Te cztery miesiące generują ponad 40% rocznej sprzedaży. Jeśli więc wydatki na produkty przeznaczone na grillowanie spadną w tym roku tylko o 10 proc., producenci mięsa czy piwa wyraźnie to odczują.

Z powodu wyjątkowej sytuacji w jakiej się znaleźliśmy, pracownicy z sieci handlowych stanęli przed wyzwaniem, co w tej sytuacji zrobić i jaką strategię sprzedażową obrać? Czy już umieścić na sklepowych półkach towary z myślą o zbliżającym się sezonie grillowym, czy jednak zaczekać na zniesienie obostrzeń i odsunąć zamówienia w czasie? Jednak zarówno producenci, jak i sprzedawcy, zdają sobie sprawę, że trzeba do sezonu się przygotować, nawet jeżeli będzie on inny niż zawsze. Polacy uwielbiają grillować i ci, którzy mają taką możliwość, na pewno wyciągną z piwnic czy garaży ruszt, żeby przyrządzić na nim swoje ulubione potrawy. Chociaż nie zrezygnujemy z grillowania, pomniejszy się na pewno grono osób zasiadających przy wspólnym stole na świeżym powietrzu.

Wywołane pandemią zmiany w zachowaniach konsumentów było widać już podczas zakupów przedświątecznych, chociaż nie były one duże. Na tegoroczne zakupy związane ze Świętami Wielkanocnymi wydaliśmy wprawdzie mniej niż w zeszłym roku, ale tylko nieznacznie. Według firmy CMR, zajmującej się analizą sprzedaży detalicznej, w tygodniu poprzedzającym Wielkanoc Polacy zostawili w małych sklepach i supermarketach 3,5 mld zł. To o 0,3 proc. mniej niż tuż przed świętami w roku ubiegłym. Chociaż, eksperci podkreślają, że w związku z pojawieniem się epidemii Polacy już
2–3 tygodnie wcześniej zrobili ogromne zapasy.

Jak zaznacza Marcin Stypuła, Dyrektor Rozwoju Rynku w Zakładach Mięsnych Silesia, Spółka przygotowania oferty na sezon 2020 rozpoczęła już pod koniec 2019 roku.

- Tyle czasu wymaga przygotowanie prób, ich ocena i dopracowanie właściwych form pakowania. W tym roku produkty grillowe producenta zyskały nową oprawę graficzną, a nowością w ofercie jest linia Go Green Grill. Grafika i kolorystyka opakowań produktów tej serii jednoznacznie nawiązuje do lata oraz spędzania czasu przy grillu w gronie bliskich osób. W tym sezonie na sklepowych półkach nie zabranie klasycznych wersji kiełbas, takich jak śląska czy podwawelska, produkowanych na bazie mięsa wieprzowego pod marką Duda. Dla osób, które preferują lżejsze jedzenie ZM Silesia przygotowała te same produkty na chudszym mięsie drobiowym. Będą one dostępne pod marką Cedrob. Informacje i inspiracje kulinarne na dania grillowe w domowym wydaniu już zaczynają pojawiać się na profilach w mediach społecznościowych Zakładów Mięsnych Silesia - poinformował.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

ZM Silesia RSS ALERT    /    Zakłady Mięsne Silesia RSS ALERT    /    grillowanie RSS ALERT    /    sezon grillowy RSS ALERT    /    Marcin Stypuła RSS ALERT    /    koronawirus RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.208.132.33
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!