Zmiany cen na rynku drobiu
- Autor: portalspozywczy.pl
- Data: 16-07-2014, 11:48

Powodem niższych cen drobiu był wzrost produkcji kurcząt. Zgodnie z danymi Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w maju 2014 r. za kurczęta brojlery zakłady drobiarskie płaciły przeciętnie 3,64 zł/kg, o 0,5 proc. mniej niż miesiąc wcześniej i o 8 proc. mniej niż przed rokiem.
W maju br. indyki skupowano po 5,78 zł/kg, o 2 proc. drożej niż w poprzednim miesiącu i niż przed rokiem.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W czerwcu br. (według danych ZSRIR MRiRW) przeciętna kurczęta skupowano o 6 proc. drożej niż miesiąc wcześniej, a indyki o 3 proc. drożej.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Rynek majonezu. Winiary liderem w aż 11 województwach
-
Efekt szminki w dyskontach. "Kaczki zamiast kurczaków"
-
Ukraina wraca na europejski rynek drobiu. Jak to możliwe?
-
Eksport żywności wywinduje ceny. Może zabraknąć zbóż i drobiu
-
Uwaga na kurczaki! Kampylobakterioza najczęstszą chorobą odzwierzęcą
-
mięso na wtorek
Przystąpienie do UE napędzi ukraińskie drobiarstwo? "Mogą powtórzyć scenariusz Polski"
-
Drożeją drób i jaja w hurcie. To efekt groźnego zjawiska
-
Rosół z ekologicznego kurczaka smakuje lepiej? "Sekret tkwi w hodowli"
-
Drobiarze chcą przeprosin za reportaż. "Manipulacja emocjami widzów"
-
mięso na wtorek
To będzie największe zagrożenie dla sektora drobiarskiego
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
- Wpływ wojny na rynek żywnościowy przejawia się na kilku płaszczyznach
komentarze (0)