Zmiany cen na rynku mięsa
- Autor: FAMMU/FAPA
- Data: 05-01-2013, 15:58
Jak podaje Komisja Europejska w listopadzie 2012 r. największą dynamikę wzrostu cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (+12,9 proc.). Porównując jednak poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa obniżyła się w listopadzie minionego roku w stosunku do października o 4,6 proc. - informuje FAMMU/FAPA.
W omawianym okresie średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 180 EUR/100 kg. Dla porównania średnia cena tego gatunku mięsa na rynku światowym wynosiła 172 USD/100 kg (około 134 EUR/100 kg). W listopadzie 2012 r. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym zniżkowała w porównaniu ze średnią ceną sprzed roku (-6,5 proc.), jak i w stosunku do ceny z poprzedniego miesiąca (-3,0 proc.).
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W listopadzie minionego roku średnia cena wołowiny na rynku unijnym osiągnęła poziom 389 EUR/100 kg. Była ona o 17 proc. wyższa w porównaniu ze średnią ceną wołowiny notowaną na rynku światowym 425 USD/100 kg (około 331 EUR/100 kg). W ujęciu rocznym średnia cena wołowiny w Unii wzrosła o 3,4 proc., natomiast miesięcznym obniżyła się o 0,2 proc. Na rynku światowym średnia cena wołowiny r/r zwyżkowała o 2,0 proc., natomiast m/m wzrosła o 5,9 proc.W listopadzie 2012 r. różnica w cenach drobiu w Unii i na rynku światowym wynosiła 21 proc. Średnia cena tego gatunku mięsa we Wspólnocie kształtowała się na poziomie 201 EUR/100 kg, i była o 7,7 proc. wyższa od średniej ceny z listopada 2011 roku, i jednocześnie o 2,6 proc. wyższa od średniej ceny z października minionego roku. Średnia cena drobiu na rynku światowym wynosiła w tym czasie 213 USD/100 kg (około 166 EUR/100 kg). Była ona o 8,3 proc. wyższa od średniej ceny z listopada 2011 roku oraz o 0,8 proc. wyższa od średniej ceny z października minionego roku.
Powiązane tematy:
-
Ceny wieprzowiny w sklepach pójdą w górę?
-
Eksport polskiego drobiu wzrósł o połowę. Zdecydowały o tym 3 czynniki
-
Inflacja im niestraszna. Ten kraj zaspokaja dziś światowy popyt na drób
-
mięso na wtorek
Prezes Cedrobu: W branży spożywczej nie ma kryzysu
-
Ile Polacy wydadzą na grillowanie w 2022 roku i co najchętniej kupują?
-
Antybiotyki w mięsie to mit? Branża tłumaczy skąd się wziął
-
Rząd chce pomóc producentom trzody. Jest projekt
-
Mięsna Paczka: Chcemy dotrzeć do 100 tysięcy polskich rodzin (wywiad)
-
Gnojowica na cenzurowanym? Hodowcy: To jedyny taki przepis w Europie
-
Mięso z przyszłości pod znakiem zapytania. "Nadzieje zderzają się z rzeczywistością"
- Transport zboża z Ukrainy. Trudne "wąskie gardła"
- Firmy spożywcze i handlowe w I półroczu: przejęcia, inflacja, wojna
subskrybuj portalspozywczy.pl
komentarze (0)