Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Znaczny wzrost ubojów trzody w UE

Wolumen ubojów trzody chlewnej w UE w okresie pierwszych pięciu miesięcy br. zwiększył się o 4,3 proc. do 9,6 mln t. Jest to o 394 tys. t wyższy poziom niż przed rokiem. W porównaniu do poprzednich dwóch lat, 2014 i 2013 r., oznacza to znaczne odbicie - wskazują analitycy BGŻ BNP Paribas.
  • Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
  • Data: 11-08-2015, 15:22
Znaczny wzrost ubojów trzody w UE
(fot. PTWP)

Dla przypomnienia, w analogicznym okresie w 2014 r. odnotowano 1,5-procentowy spadek produkcji mięsa do poziomu 9,2 mln t. A w porównaniu z analogicznym okresem w 2013 r., obecny poziom jest o 3 proc. wyższy.

Dane Eurostatu potwierdzają zatem prognozy KE o przyspieszeniu tempa wzrostu produkcji mięsa wieprzowego na terenie UE w br. KE w opracowaniu „Short-term outlook” z lipca 2015 r. wskazuje, że w br. produkcja mięsa wieprzowego w UE powinna przyśpieszyć, z 2 proc. odnotowanych w 2014 r., do 2,75 proc.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Co ciekawe, z danych statystycznych wynika, że wzrost ten napędzany jest obecnie przez trzy kraje. W omawianym okresie w br. w największym stopniu zwiększyła się wielkość ubojów w Hiszpanii, Włoszech oraz Holandii, odpowiednio o 9-procent (135 tys. t), 13-procent (76 tys. t)  oraz prawie 8-procent (42 tys. t). Kraje te odpowiadają zatem za prawie 2/3 wzrostu ubojów w UE.

Warto podkreślić, że na rynku niemieckim zaobserwowano w tym okresie niższą, 2-procentową dynamikę (40 tys. t). Pomimo mniejszego tempa wzrostu, jako największy gracz w UE z ok. 24-procentowym udziałem w produkcji, zmiany w ubojach odnotowane na tym rynku, mają cały czas duży wpływ na funkcjonowanie unijnego rynku wieprzowiny.

W analizowanym okresie w Polsce, która odpowiedzialna jest za 8 proc. ubojów w UE, produkcja wieprzowiny była o 3 proc. większa niż przed rokiem. Oznacza to, że jej wolumen zwiększył się o 23 tys. t do poziomu 774 tys. t.

Patrząc na rynek unijny, takie wyraźne zwiększenie wolumenu produkcji mięsa było zapewne kluczowym czynnikiem wpływającym na utrzymanie się cen trzody na stosunkowo niskim poziomie w I poł. br. Wzrost spożycia wieprzowiny w UE prognozowany na 2015 na poziomie 2,3 proc., jak również odbicie w eksporcie mięsa wieprzowego na rynki pozaunijne o 9 proc. (42 tys. t) do poziomu 513 tys. t w pierwszych czterech miesiącach br. nie były wystarczające by zahamować spadki cen żywca.

W Polsce w tygodniu 27.07-02.08.2015 za kg żywca płacono przeciętnie 4,37 zł, czyli prawie o 15 proc. mniej niż przed rokiem. Średnia cena żywca w okresie pierwszych siedmiu miesięcy br. kształtowała się na poziomie 4,34 zł/kg. Oznacza to że za kg trzody chlewnej płacono o 14 proc. (0,69 zł) mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner portalu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!