• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Znów rosną ceny wszystkich gatunków żywca

W pierwszym tygodniu stycznia (29.12-04.01) odwrotnie niż zazwyczaj drożały wszystkie cztery główne gatunki żywca, dla których prowadzone są przez Ministerstwo Rolnictwa notowania cen. Najbardziej (o 1,9 proc.) podrożały indory, a w następnej kolejności kurczęta (1,3 proc.), bydło rzeźne (0,5 proc.) i trzoda chlewna (0,3 proc.) - wynika z analizy BGŻ przeprowadzonej dla serwisu portalspozywczy.pl.
  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 13-01-2009, 11:22
Znów rosną ceny wszystkich gatunków żywca

Sytuacja na rynku trzody chlewnej jest wyjątkowa. Zwykle po świętach Bożego Narodzenia ceny spadają - do ostatniej dekady stycznia średnio o 0,30 PLN/kg. W bieżącym sezonie ceny są jak dotychczas stabilne. Obecna cena na poziomie 4,44 PLN/kg jest już o 30 proc. wyższa niż przeciętnie w analogicznym tygodniu w latach 2003-07, a w całym 2008 r. cena była o 10 proc. wyższa niż przeciętnie w poprzednich pięciu latach. Podaż mięsa jest niewielka, gdyż oprócz niskich dostaw krajowych tuczników wyraźnie osłabił się również import mięsa z Europy Zachodniej. Z drugiej strony w nadchodzących tygodniach należy oczekiwać, że nastąpi sezonowy spadek popytu. Wydaje się, że ta druga tendencja powinna przeważyć i ceny mogą się w najbliższych tygodniach osłabić.

Po wielu tygodniach spadków ceny zakupu kurcząt i indyków zaczęły rosnąć. Ceny kurcząt rozpoczęły trend spadkowy w sierpniu 2008 r. i minimum osiągnęły w ostatnim tygodniu listopada. Kilogram żywca w zakładach był wówczas o 11,5 proc. tańszy niż w połowie sierpnia. Jednakże od tego czasu podrożał o 2,5 proc. i kosztuje obecnie 3,00 PLN. Gorsza sytuacja panuje na rynku indyków. Średnio w całym 2008 r. cena zakupu indorów była o 7,3 proc. niższa niż rok wcześniej. W ostatnich trzech miesiącach ceny wahały się w wąskim przedziale od 4,17 do 4,28 PLN/kg. Obecnie cena wynosi 4,28 PLN/kg i jest o 2,3 proc. wyższa niż rok wcześniej, kiedy notowano silną obniżkę cen drobiu po wykryciu w Polsce przypadków ptasiej grypy. Silne osłabienie się złotego wobec euro powinno pomóc polskim producentom drobiu, gdyż przeciętnie około 25 proc. produkcji kierowane jest na eksport, w tym w większości do krajów UE.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Jednak najbardziej na deprecjacji złotego mogą zyskać producenci bydła i wołowiny. Prawie 60 proc. produkowanej w Polsce wołowiny jest eksportowane, a gros eksportu kierowane jest do krajów strefy euro. Obecna sytuacja na rynku zdaje się potwierdzać tę tezę. Zwyczajowo jesienią i zimą, kiedy więcej zwierząt kierowane jest do uboju, ceny spadają. W tym sezonie jednak rosną. W ostatnich siedmiu tygodniach cena zakupu bydła w zakładach wzrosła z 4,12 do 4,38 PLN/kg, czyli o 6,3 proc. Obecna cena jest o 8 proc. wyższa niż w analogicznym tygodniu poprzedniego roku.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!