• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Dodatki do żywności - Czysta etykieta

Wystarczy pobieżna lektura dowolnej etykiety, aby przekonać się, jak skomplikowana jest receptura produktów spożywczych. Oprócz podstawowego surowca, zawierają one zazwyczaj całą paletę substancji dodatkowych, takich jak: konserwanty, barwniki, aromaty czy substancje uchodzące za prozdrowotne.
  • Autor: Roman Wieczorkiewicz
  • Data: 29-06-2011, 11:38
Dodatki do żywności - Czysta etykieta

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Dodatki stosowane do produkcji wyrobów mleczarskich umownie dzielimy na substancje, które są uzupełnieniem naturalnych składników mleka, są to np. odtłuszczone mleko w proszku, izolaty białek mleka, białka serwatkowe czy tłuszcz mleczny. Poza tym stosowane są dodatki wywołujące i wspomagające proces technologiczny, czyli kultury bakterii, szlachetnych pleśni, dopuszczone do stosowania enzymy. Używa się także substancji kształtujących teksturę i stabilność układu - są to dopuszczone według prawa substancje stabilizujące, emulgujące, konserwujące. Powszechnie stosuje się również dodatki nadające produktowi wartości sensoryczne, takie jak smak, zapach, barwę. Są to wszelkiego rodzaju komponenty owocowe (pulpy, syropy, cząstki owoców), waniliowe, kakaowe i czekoladowe, aromaty, barwniki, przyprawy warzywne czy ziołowe.
Dalsza część artykułu (87%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie
Partnerzy serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
Masz pytania? Napisz!
premium@portalspozywczy.pl
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • maria 2011-07-22 10:13:06

    Aby przeciętny konsument mógł się zorientować w zawiłościach opisu składników użytych do produkcji produktu, który zamierza kupić powinien otrzymać w sklepie ulotkę z opisem tych dodatków. Bardzo dobrą formą edukacji są programy telewizyjne lub włączenie tej tematyki do seriali telewizyjnych oraz edukacja młodzieży w ramach programów prozdrowotnych np. \"Trzymaj formę\"

    Odpowiedz
  • Ubawiony 2011-08-23 23:15:04

    Przeciętny konsument nie ma szans na zorientowanie się w zawiłościach opisu składu. Jestem zawodowym chemikiem, lecz z innej branży. I nie jestem w stanie zorientować się w tych szczegółach. Musiałbym systematycznie studiować szczegóły związane z branżą spożywczą, a najlepiej szczegóły dotyczące każdej podbranży (mleczarstwo, piekarnictwo, mięso itd. itp.) Więc uprzejmie proszę nie opowiadać bajek :)

    Odpowiedz
  • naklejka 2011-08-24 08:54:16

    tak na prawde mało kto czyta te etykiety na produktach zywnościowych....figo fago to powinno być zrozumiałe dla każdego nawet po 7 klasach bo takich jest najwięcej.Jezeli tego nie rozumie chemik z wyzszym wykształceniem to te etykiety stanowią bełkot pseudonaukowy dla zmylenia ludzi a nie rzetelną informację

    Odpowiedz
  • Justyna 2011-09-08 11:14:22

    a kto się orientuje od kiedy wejdą w życie te nowe przepisy?

    Odpowiedz
  • Maria Gajewska-Wozniak 2011-09-19 10:04:07

    To co się teraz dzieje to tragedia. Jezeli producenci w pore nie zrozumieje do czrego prowqadzi taka \"ochota \" do wkładania przeróznych dodatków do zywnosci to straca ich dzieci,rodziny -=zdrowotnie ale tez straca ekonomicznie. Konsument juz nie jest taki głupi i jest edukowany przez takie m.innymi osoby jak ja. zp powazaniem Maria Gajewska-Wozniak technolog zywnosci -dieteyk absolwentka AR-WSR-Uniwersytet Przyrodniczy w Poiznaniu

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!