Polska twarogiem stoi – analiza rynku
- Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
- Data: 17-07-2017, 14:48

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W 2014 roku w Polsce wyprodukowano 405,7 tysięcy ton twarogu. W kolejnym, 2015 roku produkcja osiągnęła poziom 419,6 tysięcy ton, co oznaczało wzrost o 3,4 proc. W następnym roku, 2016 wytworzono już 441 tysięcy ton, co oznacza jeszcze większy wzrost produkcji – o 5,1 proc. Dane miesięczne, za styczeń i luty pozwalają sądzić, że wzrost produkcji tego rodzaju sera utrzyma się także w 2017 roku. Wraz z produkcją rosły dostawy na rynek. W latach 2014, 2015 i 2016 osiągnęły one odpowiednio poziom 357, 361 oraz 385 tysięcy ton. Wzrost w roku 2015 w stosunku do 2014 wyniósł 2 proc. a różnica 2016 do 2015 już 6,6 proc.
Mimo wzrostu produkcji ceny twarogów były w omawianym okresie stosunkowo stabilne, z minimalną tendencją spadkową u producentów. Przeciętna cena brutto sera twarogowego tradycyjnego półtłustego u producenta w roku 2014 wyniosła 9,33 zł/kg, w 2015 roku 9,01 zł/kg, a 2016 roku 8,93 złotego za kilogram. Ceny detaliczne tego samego twarogu w latach 2014, 2015 i 2016 wnosiły odpowiednio 12,98, 13,25 oraz 13,24 złote za kilogram.
komentarze (0)