Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Mleko

Wielki błękit

  • Autor: Łukasz Stępniak
  • Data: 02-04-2008, 09:16
Pomysł, aby produkować w Polsce sery pleśniowe dorównujące jakością francuskim czy szwajcarskim, wydaje się z góry skazany na niepowodzenie. A jednak strategię rozwoju obraną w połowie lat 90. przez Spółdzielnię Mleczarską Lazur z Nowych Skalmierzyc można uznać za duży sukces.
Wielki błękit

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

To wszystko dzięki umiejętnemu wykorzystaniu penicillium roqueforti, czyli szlachetnej, niebieskiej pleśni, która decyduje o smaku, aromacie i wyglądzie produkowanego w Nowych Skalmierzycach sera, dzisiaj znanego rodzimym smakoszom pod marką Lazur.

Początki mleczarni to rok 1929, kiedy kilkudziesięciu rolników z okolic Skalmierzyc zakłada spółdzielnię zajmującą się skupem i przetwarzaniem mleka na masło, ser, twarogi czy kazeinę. Jednak historia serów pleśniowych rozpoczyna się 30 lat później, w roku 1959, kiedy delegacja Centralnego Związku Spółdzielni Mleczarskich przywiozła z Francji pomysł wytwarzania sera pleśniowego Roquefort.

Dalsza część artykułu (88%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!