7. edycja festiwalu „Czas Dobrego Sera” w Sandomierzu
- Autor: PAP
- Data: 16-06-2017, 07:35
"Czas Dobrego Sera", czyli Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka odbędzie się w sobotę i w niedzielę na sandomierskim, zabytkowym Rynku.
"Do udziału w naszym festiwalu zapraszamy wyłącznie najlepszych producentów serów zagrodowych oraz najlepsze, nieliczne polskie mleczarnie. Ze szczególną sympatią odnosimy się do małych, rodzinnych gospodarstw, które zdecydowały się na produkcję tzw. serów zagrodowych na bazie surowego mleka" - podkreślił pomysłodawca i dyrektor festiwalu Jacek Szklarek.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W Sandomierzu będzie można skosztować i kupić blisko 300 różnych serów z 14 krajów. Degustacje najlepszych polskich i zagranicznych serów będą się odbywały pod okiem wybitych autorytetów, to m. in. wieloletni prezes Konsorcjum Serów Alpejskich Monte Veronese z Włoch Giovanni Roncolato, czy też prof. Monika Wszołek z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, która jako jedna z nielicznych w Polsce od zawsze propaguje wyższość masła nad margaryną.
Zaplanowano osiem tematycznych laboratoriów smaku, których bohaterami będą takie sery jak m.in.: Kamyk Sudecki, Majowa Bryndza, Wołoski, Dżersejan, Kozia Rura czy też oryginalne holenderskie Goudy, sery alpejskie z Włoch, Francji i Szwajcarii, owcze sery z Chorwacji, Toskanii, Sardynii i Słowacji.
Będzie można spróbować prawdziwego masła, jogurtów o 9-procentowej zawartości tłuszczu, lodów śmietankowych czy też surowego mleka, którego smak już tylko niektórzy z nas pamiętają z dzieciństwa. Odbędzie się także pokaz serowarski głównego serowara Spółdzielczej Mleczarni Spomlek Wojciecha Stysia - zaprezentuje on produkcję sera w warunkach domowych.
Podczas imprezy zaplanowano Rejs-Wisła-Party największym śródlądowym statkiem w Polsce - "Syrenką". Na pokładzie nie zabraknie słodkowodnych, polskich ryb serwowanych z grilla oraz zupy rybnej, doskonałych przekąsek i wina. Wszystko przy cygańskiej muzyce zespołu Transylvania Trio.
Wiadomo, że najlepszym "smakowym" partnerem dla sera jest wino, dlatego w Królewskim Mieście nie zabraknie polskich winiarzy. Organizatorzy spodziewają się uczestnictwa przedstawicieli około 20 polskich winnic, w tym podsandomierskich.

Powiązane tematy:
-
Euroser Dairy Group stawia na szeroką dystrybucję
-
Spomlek gościł ambasadora i parlamentarzystów z Nowej Zelandii
-
Euroser: Jakość jest filarem
-
Foodcom: Rynek serów mocno się przeobraża
-
Ważne firmy mleczarskie zmienią zarządy
-
handlowy czwartek
Ukraina ma świetne wina. Dlaczego tak trudno promować je w Polsce?
-
Sery w rosyjskich sklepach zabezpieczone przed kradzieżą. "To dziś produkty elitarne"
-
Fattoria Italiana di Olesno. Jak powstaje włoska mozzarella z polskiego mleka?
-
Euroser reaguje na nowe trendy rynkowe
-
mleczna środa
Euroser stawia na Fresh Pack oraz sery paczkowane
komentarze (0)