Aby utrzymać pozycję mleczarstwo musi inwestować
- Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
- Data: 05-06-2014, 12:42

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Zdaniem Mieczysława Pankiewicza, kierunki rozwoju technologii dla przemysłu mleczarskiego są zbieżne z kierunkami dla całej branży spożywczej i będą dotyczyły nowych rozwiązań, zarządzania, rozwiązań biznesowych wiążących aspekty technologiczne i ekonomiczne, ochrony środowiska i marketingu. Dalszy rozwój i poprawa konkurencyjności przemysłu mleczarskiego będzie cechowało inwestowanie w technologie takie jak: monokapsulacja oraz nanoemulgacja składników żywności powodująca zwiększenie trwałości i zdefiniowane ich dostarczanie do organizmu, monitorowanie procesów technologicznych, jakości oraz bezpieczeństwa żywności z zastosowaniem nanobiosensorów, zastosowanie nanofiltrów w celu usuwania toksyn, kwasów tłuszczowych oraz wzbogacanie produktów w aromaty i związki bioaktywne, zastosowanie w produkcji enzymów w szerokim zakresie warunków technologicznych, produkowane nieznacznie przetworzonej wysokojakościowej żywności, nietermiczne utrwalanie żywności z zastosowaniem mikrofiltracji, wysokiego ciśnienia, zmiennego pola magnetycznego, ultradźwięków itp.
Ponadto, firmy z sektora mleczarskiego będą inwestować w stosowanie nowych surowców pochodzenia naturalnego, rozwój systemów identyfikowalności, nowe techniki analityczne, technologie oszczędzające energię i wodę, produkcja żywności dostosowana do potrzeb dietetycznych grup konsumentów, wytwarzanie żywności tzw. funkcjonalnej ze specjalnych hodowli, stosowanie opakowań próżniowych typu „skin" oraz zarządzanie bezpieczeństwem żywności.
komentarze (1)
mleko jest białe,
Odpowiedz