Bardzo dynamiczne zwyżki cen na aukcji Fonterry
- Autor: FAMMU/FAPA
- Data: 09-03-2013, 15:10
Najbardziej dynamiczne zwyżki dotyczyły pełnotłustego mleka w proszku (PMP), koncentratu białek mlecznych i maślanki w proszku. Średnia cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych, która osiągnęła poziom 4,22 tys. USD/t, jest o 12,2% wyższa względem poprzedniego przetargu. Cena ta jest mniejsza już tylko o 610 USD/t (-12,6%) od rekordowej (4,83 tys. USD/t), odnotowanej na początku marca 2011 roku. Najmniejszą zwyżkę odnotowano w przypadku kazeiny, której ceny (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych) były o 1,2% wyższe niż przed dwoma tygodniami i osiągnęły poziom 8,93 tys. USD/t. Nieco dynamiczniejszy wzrost dotyczy cen odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), które sprzedawane było o 4,6% drożej niż na poprzednim przetargu (średnio po 3,76 tys. USD/t). Za tonę tego przetworu mlecznego płacono zatem średnio o 205 USD więcej niż przed miesiącem.
W tym samym czasie średnie ważone ceny jednej tony PMP wzrosły względem poprzedniej aukcji o 17,6% (+644 USD) do niemal 4,3 tys. USD/t. Tym samym pełnotłuste mleko w proszku było sprzedawane po cenie wyższej niż proszek odtłuszczony (różnica cen wzrosła do 539 USD/t). Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano także dynamiczną (7,7%) zwyżkę cen sera cheddar. Średnia ważona cena tego sera osiągnęła poziom 3,83 tys. USD/t.
Obserwowane zwyżki cen przetworów mlecznych na aukcjach internetowej platformy GlobalDairyTrade mają związek z suszą, jaka panuje obecnie w Nowej Zelandii. W wyniku kataklizmu wzrost produkcji mleczarskiej w bieżącym sezonie będzie znacznie niższy niż prognozowane wcześniej 7%. Według analityków Fonterry, największe przedsiębiorstwo mleczarskie w Nowej Zelandii może obecnie liczyć na 1% zwyżkę względem rekordowego sezonu 2011/12, kiedy to do mleczarni nowozelandzkiego giganta trafiło 1,493 mln kg mleka.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Następny przetarg platformy GlobarDairyTrade odbędzie się dnia 19 marca 2013 roku.
Powiązane tematy:
-
W mleczarstwie rośnie presja kosztowa (analiza)
-
mleczna środa
Spomlek: Mamy hiperbolę wzrostu kosztów
-
mleczna środa
Szykuje się bardzo trudny rok dla mleczarstwa: wzrost kosztów i trudności finansowe
-
mleczna środa
Jak dalej będą kształtować się ceny masła i margaryny?
-
Analiza cen masła i margaryny. Co nas czeka?
-
Copa-Cogeca debatowała o rynkach mleczarskich
-
Inflacja wpływa na Mlekpol
-
mleczna środa
Nie ma przesłanek dla obniżenia cen produktów mlecznych
-
Prezes OSM Kosów Lacki: Ciągłe podwyżki cenników to droga donikąd
-
Od początku roku masło podrożało o 70 proc. To nie koniec podwyżek!
komentarze (0)