• partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

BGŻ BNP Paribas: Unijny rynek mleka rośnie, a rola Polski zwiększa się

– Według danych Komisji Europejskiej w 2017 r.  dostawy mleka w Unii Europejskiej zwiększyły się o 1,8% do 155,9 mln t. Szczególną uwagę należy zwrócić na ostatni kw. 2017 r., kiedy to do skupu trafiło o 4,9% więcej mleka,  niż w IV kw. 2016 r – ocenia Paweł Wyrzykowski, analityk sektora agro BGŻ BNP Paribas.
  • Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
  • Data: 06-03-2018, 10:48
BGŻ BNP Paribas: Unijny rynek mleka rośnie, a rola Polski zwiększa się
fot. shutterstock

Zdaniem Pawła Wyrzykowskiego warto zwrócić uwagę, że obserwowana w ubiegłym roku dynamika wzrostu  skupionego mleka w UE była szybsza niż u drugiego, obok EU, największego eksportera produktów mleczarskich - w Nowej Zelandii, gdzie w 2017 r. dostawy zwiększyły się o 1,4%.

– W 2017 r. Polska była trzecim krajem w UE o największym przyroście skupionego surowca. W naszym kraju skup zwiększył się o 517 tys. t czyli o 4,6%. W konsekwencji udział Polski w unijnych dostawach mleka zwiększył się o 0,3 p.p. do 7,5%, a w porównaniu do 2012 r. wzrósł o 0,7 p.p. – wyjaśnia Paweł Wyrzykowski, analityk sektora agro BGŻ BNP Paribas.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

–Większy przyrost skupu odnotowano jedynie w Irlandii (o 632 tys. t) i w Wielkiej Brytanii (o 592 tys. t). Co więcej, wśród największych dziesięciu dostawców mleka w UE, wyższą niż w Polsce dynamikę, zanotowano jedynie w Irlandii, gdzie dostawy mleka zwiększyły się  o 9,2%. Ilość skupionego przez dwóch największych dostawców mleka w UE – w Niemczech i Francji – była na zbliżonym poziomie do 2016 r.  W Wielkiej Brytanii wzrosły one o 4,1%. – dodaje.

Na unijnym rynku, ze względu na relatywnie dobrą opłacalność (szczególnie w pierwszych trzech kwartałach 2017 r.), utrzymała się wzrostowa tendencja w produkcji serów. Według danych Eurostat, 2017 r. we Wspólnocie produkcja serów zwiększyła się o 2,0% do 9,17 mln t.

Według Wyrzykowskiego najbardziej dynamiczny wzrost produkcji odnotowano jednak w przypadku pełnego mleka w proszku, którego wytworzono o 2,8% więcej niż w 2016 r. (680 tys. t.) Natomiast produkcja śmietany przeznaczonej do bezpośredniego spożycia zwiększyła się o 1,0% do 2,8 mln t.

– Utrzymuje się natomiast spadek produkcji mleka pitnego, w 2017 r. wytworzono go o 0,7% mniej niż przed rokiem, tj. 30,1 mln t. Z uwagi na wysokie zapasy odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) w UE i utrzymujący się niski poziom cen, jego produkcja zmniejszyła się o 2,6% do 1,5 mln t. Mimo, że w ostatnim kwartale 2017 r. produkcja masła w UE była aż o 7,4% większa niż w analogicznym okresie przed rokiem, to i tak w całym ubiegłbym roku wytworzono go o 0,4% mniej niż w 2016 r. We Wspólnocie w 2017 r. wytworzono też 8,1 mln t jogurtów i pozostałych produktów fermentowanych, czyli podobną ilość jak  przed rokiem – analizuje Paweł Wyrzykowski. 

– Warto zauważyć, że z wyjątkiem produkcji PMP i jogurtów udział Polski  w unijnej produkcji zwiększył się. W przypadku masła wzrost udziału wyniósł 0,5 p.p. co oznacza, że prawie co dziesiąta kostka masła w UE była produkowana w Polsce. Udział naszego kraju w produkcji OMP  zwiększył się o 0,4 p.p. do 9,6%, a w produkcji serów o 0,2 p.p. do 9,2% – podsumowuje. 

Powiązane tematy:

Partnerzy serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!