Białko spowalnia rozwój choroby Alzheimera
- Autor: PAP
- Data: 15-01-2019, 20:22
Białko 3K3A-APC to genetycznie zmodyfikowana wersja ludzkiego aktywowanego białka C, które zmniejsza stan zapalny i chroni zarówno komórki nerwowe, jak i komórki wyściełające ściany naczyń krwionośnych przed degeneracją i śmiercią.
Zastosowanie wersji 3K3A-APC przyniosło już pozytywne rezultaty podczas badań na myszach stanowiących model urazowego uszkodzenia mózgu i stwardnienia rozsianego. Obecnie trwają prace nad wykorzystaniem tego białka w leczeniu pacjentów po udarze mózgu, gdyż wykazano, że zmniejsza ono krwotok śródmózgowy.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
"Ze względu na działanie ochronne dla neuronów i naczyń krwionośnych, a także na aktywność przeciwzapalną w wielu modelach chorób neurodegeneracyjnych, postanowiliśmy sprawdzić, czy białko 3K3A-APC może również chronić mózg przed toksycznym działaniem amyloidu beta" - mówi dr Berislav V. Zlokovic z Uniwersytetu Kalifornii Południowej.
Podczas badań na myszach stanowiących model tej choroby naukowcy stwierdzili, że zastosowanie 3K3A-APC znacznie zmniejszyło poziom akumulacji amyloidu beta w mózgu, w porównaniu z gryzoniami, u których nie zastosowano tego białka. Dzięki temu udało się zapobiec utracie pamięci u tej grupy gryzoni, utrzymać prawidłowe krążenie krwi w mózgu oraz zredukować poziom stanu zapalnego.
Dalsze analizy wykazały, że białko 3K3A-APC chroni mózg poprzez zapobieganie produkcji enzymu BACE1 przez komórki nerwowe. Enzym ten jest niezbędny do produkcji amyloidu beta.
"Te wyniki potwierdzają, że białko 3K3A-APC może stanowić skuteczny środek zwalczania amyloidu beta we wczesnym stadium rozwoju choroby Alzheimera u ludzi" - komentuje dr Zlokovic.

więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Piwo - jakie je wykorzystywano w Chinach 9 tys. lat temu?
-
Pozyskiwane w Bionanoparku białko z rzepaku zrewolucjonizuje dietę
-
Wodorosty kelp mają tyle samo białka, co wołowina
-
Polacy opatentowali produkcję białka z rzepaku. Otrzymali europejską dotację
-
Inteligentne ule, żywność z robaków i weganie na giełdzie
-
Białko zwierzęce zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci
-
Coraz szybszy wzrost światowego rynku białek grochu
-
Prof. Babuchowski o badaniach Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego (wideo)
-
Polacy nie kontrolują ilości spożywanego białka
-
Łączenie mięsa z białkiem roślinnym - nowy trend na rynku
- Prezes SPP: Chleb jest najbardziej podstawowym produktem (wywiad)
- Lista firm z branży piekarniczo-cukierniczej
komentarze (0)