Ceny produktów mleczarskich spadały w całej Europie
W styczniu br., na rynkach monitorowanych krajów UE ceny produktów mleczarskich ulegały obniżkom. Ceny masła w blokach na rynku niemieckim, holenderskim i francuskim w dniach 24-27 stycznia br. kształtowały się w granicach 2,84-2,99 euro/kg i były o 1-4 proc. niższe niż tydzień wcześniej - informuje ARR.
Odtłuszczone mleko w proszku w ciągu tygodnia potaniało o 1-4 proc., do 1,95-2,00 euro/kg. W końcu stycznia br. w Holandii i we Francji 2 proc. spadkowi uległy również ceny mleka pełnego, za które uzyskiwano 2,42-2,50 euro/kg. W Niemczech natomiast ceny tego proszku utrzymały się na poziomie sprzed tygodnia, tj. 2,45 euro/kg.
Na początku 2010 r. na giełdach zachodnioeuropejskich pogłębił się spadek cen produktów mleczarskich. Według dostępnych danych USDA, w portach Europy Zachodniej 22 stycznia br. za masło przeciętne płacono 4 150 USD/t,. tj. O 16 proc. mniej niż miesiąc wcześniej. Natomiast ceny pełnego mleka w proszku w ciągu miesiąca obniżyły się o ok. 5 proc., do 3 475 USD/t, a odtłuszczonego o ponad 3 proc., do 2 825 USD/t.
Ceny polskich produktów mleczarskich są konkurencyjne wobec cen na rynku unijnym. Jednak w odniesieniu do cen notowanych na giełdach światowych krajowe masło jest droższe o 4-20 proc., a PMP o ok. 7 proc. droższe. Tańsze niż w USA i w Ocenanii, o ok. 10 proc., jest natomiast polskie OMP.
