W kierunku zmniejszenia indeksu oddziaływały niższe ceny 5 z 9 jego składowych: pełnego mleka w proszku (-7,3%), odtłuszczonego mleka w proszku (-4,6%), sera Cheddar (-4,3%), masła (-4,0%) oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego (-1,7%). Wzrost odnotowały natomiast ceny maślanki w proszku (+6,4%) oraz kazeiny podpuszczkowej (+3,6%). Laktoza i serwatka nie były oferowane na aukcji. Zwiększyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 26 519 ton wobec 21 634 ton (+22,6%). Kolejna aukcja GDT odbędzie się 19 lipca.

Jak mówi Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska Wyniki aukcji są spójne ze scenariuszem, zgodnie z którym po przejściowym wzroście cen w I poł. br. związanym z niższą produkcją mleka w Nowej Zelandii z uwagi na suszę, a także niepewnością co do skali ożywienia skupu mleka w UE, ceny produktów mlecznych powrócą do trendu spadkowego.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl