• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Ceny skupu mleka już nie spadają gwałtownie

Informacje Ministerstwa Rolnictwa zbierane z około 80 największych mleczarni w Polsce wskazują na wyhamowywanie spadkowej tendencji cen skupu. W lutym średnia cena mleka nieznacznie wzrosła - o 0,1 proc. w relacji miesięcznej do 94,05 PLN/100 kg. Surowiec potaniał jedynie (o prawie 3 proc.) w rejonie zachodnim, gdzie dotychczas ceny utrzymywały się na wysokim poziomie, oraz południowo-wschodnim - o ponad 1 proc. w relacji miesięcznej.
  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 31-03-2009, 11:46
Ceny skupu mleka już nie spadają gwałtownie

Na rynku zbytu przetworów mleczarskich sytuacja kształtuje się dość stabilnie. W lutym ceny sprzedaży wzrosły średnio o 0,1 proc. w relacji miesięcznej, w pierwszej połowie marca tempo wzrostu przyspieszyło, natomiast w drugiej przeważają nieznaczne tendencje spadkowe. W tygodniu 16-22.03 potaniały przede wszystkim przetwory w proszku - mleko pełne o ponad 2 proc., zaś odtłuszczone o około 1 proc. w relacji tygodniowej. Niższe były także ceny serów dojrzewających oraz wybranych artykułów świeżych - śmietany, kefiru i jogurtów naturalnych. Najbliższe tygodnie nie przyniosą prawdopodobnie istotnych zmian na rynku.

Zniesienie w bieżącym roku kwotowym obowiązku wpłacania zaliczek na poczet opłaty wyrównawczej za przekroczenie kwoty mlecznej oraz wzrost pogłowia krów w 2008 r., a w konsekwencji produkcji mleka, pomimo systematycznego spadku cen, przyczyniły się zwiększenia rynkowej podaży mleka. W lutym br. mleczarnie skupiły 673,9 mln l surowca, tj. więcej o 1,6 proc. w porównaniu ze styczniem br. i 5,6 proc. wobec analogicznego okresu ubiegłego roku. Oznacza to, iż dynamika wzrostu skupu wyraźnie przyspieszyła. Może to w konsekwencji prowadzić do nieznacznego przekroczenia kwoty w bieżącym sezonie (o 0,1-0,5 proc.).

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Wysoka podaż surowca przełożyła się na zwiększenie produkcji jogurtów, mleka płynnego oraz serów dojrzewających. W ciągu pierwszych dwóch miesięcy br. wytworzono 336 tys. hl jogurtów, tj. o ponad 8 proc. więcej niż przed rokiem. Wzrosło również przetwórstwo surowca na mleko płynne - o 4,5 proc. w relacji rocznej do 1787 tys. hl i serów dojrzewających - o 2,5 proc. do 20,8 tys. t. W styczniu-lutym br. silnie obniżyła się produkcja śmietany i mleka w proszku - odpowiednio o 24 proc. i 13 proc..

Powiązane tematy:

Partnerzy serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!