Co będzie gdy mleczarniom zabraknie energii?
- Autor: Roman Wieczorkiewicz
- Data: 21-06-2022, 15:47
- Aktualizacja: 21-06-2022, 16:29

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Energia potrzebna bez przerwy
Krowy doi się dwa razy dziennie. Mleko musi być odpowiednio schłodzone i w reżimie temperaturowym dostarczone do mleczarni, gdzie jest przerabiane w sposób praktycznie ciągły. Jakiekolwiek przerwanie łańcucha chłodniczego oznacza zwiększony rozwój bakterii i konieczność utylizacji surowca. Jeśli mleczarnie nie będą miały zapewnionych stałych i stabilnych dostaw energii, tysiące litrów mleka zostanie zmarnowanych.
Ograniczenie dostaw energii może mieć ogromne konsekwencje dla mleczarstwa, bo mleko nie może czekać na przerób, to surowiec rolny wyjątkowo nietrwały. Mleczarnie nie będą mogły przerobić całego mleka, a więc również odebrać surowiec od rolników. Spowoduje to ogromne straty finansowe i niemożliwe do zaakceptowania marnowanie żywności
komentarze (0)