Mimo innych, różnych przepisów, na każdym polskim stole znajdziemy potrawy z wykorzystaniem mlecznych wyrobów. Kto nie zna śledzia w śmietanie, zup postnych czy różnych odmian sernika?
Święta na Kujawach: Śledź w śmietanie z ziemniakami
Na kujawskich stołach, choć również na kaszubskich i mazurskich, nie tylko w dzień Wigilii, ale także jako postna potrawa, znajdzie się śledź w śmietanie podawany z ugotowanymi, gorącymi ziemniakami. Śledzie w śmietanie wszyscy znają, ale te są zaskakujące, bo podawane jako zimna zupa.
Jak zrobić śledzie w śmietanie po kujawsku na święta? Przepis
W celu ich przygotowania gotujemy 2 litry wody z 5 ziarnami ziela angielskiego i 2 listkami laurowymi oraz 1,5-2 łyżkami octu spirytusowego 10%. Do zimnego, schłodzonego wywaru dodajemy 8 opłukanych płatów śledzi solonych. Te, które są bardzo słone, wcześniej moczymy w mleku przez 1 h. Pozostawiamy wywar ze śledziami na ok. 8 h w chłodnym miejscu. Po tym czasie dodajemy 1 cebulę pokrojoną w plastry oraz pieprz, również ziołowy, do smaku. Pozostawiamy w chłodnym miejscu zupę na kolejne 3 h. Gotujemy ziemniaki i po odlaniu wody zostawiamy je jeszcze chwilę na ogniu w celu ich osuszenia – takie wykładamy na głęboki talerz. Do zupy dodajemy ok 200 ml śmietanki, np. 30%. Schłodzoną zupę wraz z płatami śledziowymi wlewamy na oddzielny talerz i jedząc dobieramy po łyżce gorących ziemniaków. Mniam – aż ślinka cieknie!
Święta w Wielkopolsce: Wielkopolska polewka
Wielkopolska kojarzy nam się z rogalami św. Marcina, z ziemniakami przygotowywanymi na różne sposoby, ale czy znajdziemy tam potrawę regionalną, w której mleko i jego wyroby grają pierwsze skrzypce? Oczywiście jest ich wiele – jedną z nich jest wielkopolska polewka, która idealnie sprawdzi się jako zupa postna.
Jak zrobić wielkopolską polewkę na święta? Przepis
Jeden litr maślanki mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Do wrzącej maślanki ostrożnie wlewamy roztrzepaną śmietanę (2 łyżki) z 2 łyżkami mąki. Jeszcze raz zagotowujemy i doprawiamy solą do smaku. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy ze skóry, kroimy w plasterki i dodajemy do zupy, którą posypujemy posiekanym koperkiem i zieloną pietruszką. Możemy dodać do niej jeszcze 2 łyżeczki masła dla podkreślenia mlecznego smaku. To zupa, która nie tylko jest bezmięsna i tania, ale również spełnia kryteria tak popularnego i ważnego dziś ducha zero waste. Dawniej, gdy wyrabiano samodzielnie masło – bogatą w wartości odżywcze maślankę wykorzystywano do wytworzenia właśnie wielkopolskiej polewki – nic się nie marnowało!
Święta w Galicji: Pamuła - zupa z suszu owocowego
Na terenie Galicji w Wigilię możecie spróbować pamułę – zupę z suszu owocowego, którą koniecznie zagęszcza się śmietanką. Dawniej robiona była tylko z dzikich, wysuszonych gruszek, później zaczęto dodawać inne suszone owoce.
Jak zrobić pamułę na święta? Przepis
Owoce trzeba umyć, namoczyć w zimnej wodzie, a następnie w tej samej wodzie gotować. Pod koniec gotowania dodaje się mąkę pszenną i śmietankę w celu zagęszczenia zupy. Można dosłodzić miodem, a dla złamania smaku dodać łyżkę soku z porzeczki lub wiśni. Kiedyś pamuła była podawana do picia wraz z chlebem posmarowanym grubo masłem i twarogiem.
Święta na Dolnym Śląsku: Pita prosto z Bałkanów
Polacy, którzy na przełomie XIX i XX w., w wyniku akcji osadniczej Austro-Węgier wyjechali na Bałkany, po powrocie po II wojnie światowej przywieźli na Dolny Śląsk, gdzie zostali osiedleni, trochę odmiennej kultury, właśnie bałkańskiej, wymieszanej
z rodzimą, polską – były to, m.in. potrawy kulinarne. Pita jest tego najlepszym przykładem. Wyrabiamy ją z kluskowego, bardzo cienko wałkowanego ciasta
i przekładamy nadzieniem z twarogu. Za farsz może służyć również dynia, jabłka
i mięso. Wersję słodką polewamy śmietaną posypaną cukrem, a potem zapiekamy
w piecu.
Święta na Podkarpaciu: Pierogi z kasza jaglaną z serem
Na polskich stołach nie może zabraknąć pierogów, znanych dziś na całym świecie. W województwie podkarpackim znajdziecie mniej znaną odmianę tego przysmaku – pierogi z kaszy jaglanej z serem.
Jak zrobić pierogi z kaszą jaglaną na święta? Przepis
Do gotującej się kaszy jaglanej (w stosunku 0,5 l kaszy na 1 l mleka) dodajemy trochę masła i soli do smaku. Po wystudzeniu dodajemy 0,5 kg twarogu. Ciasto przygotowujemy z 1 kg mąki pszennej, 1 jajka, 2 żółtek, szczypty soli, 1 łyżki rozpuszczonego masła i odpowiedniej ilości letniej wody, w celu otrzymania sprężystego, miękkiego ciasta pierogowego. Kleimy pierogi i gotujemy przez 10 minut po wypłynięciu. Tak przygotowane pierogi możemy omaścić masłem i podawać z mlekiem.
Święta na Warmii i Mazurach: Plince z pomoćką
A znacie plince z pomoćką? Tak, na pewno znacie, zarówno plince, jak i pomoćkę, tylko możecie nie wiedzieć, że tak się nazywają na Warmii i Mazurach placki ziemniaczane z twarogiem rozrobionym ze śmietaną.
Jak zrobić plince z pomoćką na święta? Przepis
Aby przygotować to danie potrzebujemy ziemniaki starte na tarce wraz z cebulą, do których dodajemy jajko, sól, kminek, majeranek oraz szczypiorek. Na patelni smażymy, na głębokim oleju plince o średnicy 10 cm. Pomoćkę przygotowujemy z ugniecionego widelcem twarogu ze śmietaną, który możemy doprawić startą cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem. Proste, a jednak mniej znane połączenie znanych potraw, choć o obco brzmiących nazwach.
Zupa nic, znana pewnie w całym kraju, ale opisana i popularna w województwie zachodniopomorskim. Chcecie zjeść „nic” – brzmi to bardzo zachęcająco! Według tradycyjnego przepisu ryż mieszamy z mlekiem w stosunku 1 do 3. Trzy oddzielone białka ubijamy i kładziemy łyżką na gotujące się mleko (1,25 l). Pianę oddzielamy od mleka, które mieszamy z ubitymi 3 żółtkami z cukrem pudrem i wanilią oraz z wcześniej przygotowanym ryżem. Zupę podajemy na zimno lub ciepło.
Tradycyjne potrawy z mlekiem
Takich tradycyjnych potraw, których nie przygotujemy bez mleka, jest bardzo dużo. Historia pokazuje, że mleko było zawsze łatwo dostępnym i odżywczym produktem. Wspomniane przepisy mogą się różnić w zależności od regionu, a nawet rodziny. Pomyślcie ile znacie wersji przepisów na sernik czy chłodnik… Te same tradycyjne potrawy mogą się znaleźć w różnych regionach Polski, bo receptury na nie wędrują wraz z ludźmi, a nasze wędrówki, czy historycznie przymusowe czy też te dobrowolne za „chlebem”, rodziną – powodują, że nasza kultura, której ważną częścią jest kuchnia, nie zostanie zapomniana, a wręcz przeciwnie, będzie zawsze żywa.
Kampania KZSM
Kampania „Polskie produkty mleczne dla wszystkich” została zorganizowana przez – KZSM Zw. Rew. wraz z partnerami – Niezależnym Samorządnym Związkiem Zawodowym Rolników Indywidualnych SOLIDARNOŚĆ i Polskim Związkiem Zawodowym Rolników. Patronat nad kampanią objęła Fundacja Instytut Matki i Dziecka.
Kampania została sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

komentarze (0)