• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Coraz więcej nieprawidłowości w zakresie cech mikrobiologicznych przetworów mlecznych

W wyniku przeprowadzonej, w IV kwartale 2009 roku, kontroli jakości handlowej przetworów mlecznych najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w zakresie cech mikrobiologicznych - 14,3 proc. skontrolowanych partii przetworów mlecznych - podaje w komunikacie Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
  • Autor: IJHARS
  • Data: 11-05-2010, 18:36
Coraz więcej nieprawidłowości w zakresie cech mikrobiologicznych przetworów mlecznych

Mniejszy udział nieprawidłowości odnotowano w zakresie znakowania oraz cech fizykochemicznych i organoleptycznych. Wynosił on odpowiednio: 11,7 proc., 10,6 proc. oraz 1,2 proc. partii objętych kontrolą.

W odniesieniu do pierwszych trzech kwartałów 2009 roku w IV kwartale zaobserwowano poprawę jakości handlowej w zakresie znakowania przetworów mlecznych średnio o 21,7 p.p. Mogła ona wynikać z faktu objęcia kontrolą mniejszej liczby podmiotów gospodarczych (w kolejnych kwartałach 2009 roku skontrolowano odpowiednio: 72, 57, 47 oraz 28 zakładów przetwórstwa mlecznego).

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

W IV kwartale poprawie uległy również cechy organoleptyczne przetworów mlecznych - średnio o 2,3 p.p. w stosunku do pierwszych trzech kwartałów 2009 roku.

W zakresie cech mikrobiologicznych odnotowano pogorszenie jakości handlowej o odpowiednio 14,3 p.p. oraz 4,7 p.p. w stosunku do III i I kwartału 2009 roku, natomiast nieznaczną poprawę, tj. o 0,5 p.p. w stosunku do II kwartału 2009 roku.

Należy podkreślić, iż w IV kwartale 2009 roku procentowa liczba partii zakwestionowanych ze względu na niewłaściwe parametry fizykochemiczne utrzymała się na tym samym poziomie, co w III kwartale (tj. 10,6 proc. skontrolowanych partii przetworów mlecznych) i była niższa o odpowiednio: 10,1 p.p. i 8,0 p.p. w stosunku do I i II kwartału 2009 roku.

W stosunku do III kwartału w IV kwartale 2009 roku odnotowano poprawę jakości handlowej przetworów z mleka w zakresie znakowania i cech organoleptycznych (o odpowiednio 21,1 p.p. i 0,9 p.p.), natomiast pogorszenie w zakresie cech mikrobiologicznych (o 14,3 p.p.).

Powiązane tematy:

Partnerzy serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • burak z polski 2010-05-15 08:26:00

    Mikrobiologia nie łapi się w zagadnienie jakości handlowej. To jest jakość zdrowotna i niech tym zajmuje się Sanepid. IJHARS zanim pozwozi próby z całej Polski do dwóch swoich laboratorii w Poznaniu i Gdyni to produkty te zdąrzą ulec zakażeniu.

    Odpowiedz
  • burak z polski 2010-05-15 08:27:03

    Mikrobiologia nie łapi się w zagadnienie jakości handlowej. To jest jakość zdrowotna i niech tym zajmuje się Sanepid. IJHARS zanim pozwozi próby z całej Polski do dwóch swoich laboratorii w Poznaniu i Gdyni to produkty te zdąrzą ulec zakażeniu.

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!