Czarny PR białego mleka
- Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
- Data: 08-01-2016, 10:08

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Mleko znane jest od ponad 9 tysięcy lat p.n.e., a uważany za ojca medycyny Hipokrates powiedział, że mleko jest najdoskonalszym pokarmem, jaki stworzyła natura. Mimo to, co jakiś czas w telewizji można trafić na program, w którym rozmaici znawcy przekonują jak bardzo szkodliwe jest mleko, podobne publikacje zamieszczają nawet renomowane pisma, a prawdziwą kopalnią takich informacji jest internet. Warto jednak zauważyć, że czarny PR mleka ma różne oblicza.
Pierwsze oblicze, to działania świadome. Każda konkurencja stara się swoje produkty przedstawić w lepszym świetle, często w opozycji do substytutów. - To sprawa także pewnego lobbingu, którego najlepszym przykładem jest przeciwstawienie masło-margaryna. W oczywisty sposób i z oczywistych pobudek, producenci margaryny starają się zdyskredytować masło – uważa Edward Bajko, prezes Spomleku. Im gorszy wizerunek mleka, tym lepiej dla producentów jego zamienników. Można śmiało uznać, że wraz z rosnącą falą czarnego PR mleka, zwiększa się oferta zamienników w postaci np. różnego rodzaju „mleka” sojowego, orzechowego, migdałowego, owsianego itp. Takie produkty sprzedają się w tym większych ilościach, im więcej osób ulega irracjonalnemu strachowi przed mlekiem. To już nie tylko tradycyjny spór pomiędzy zwolennikami masła i margaryny, do gry weszły także inne produkty oraz suplementy diety. To walka o rynek w czystej postaci.
komentarze (3)
Problem w tym, że nieuczciwi pseudo- naukowcy i pseudo- dietetycy wykorzystują niewiedzę społeczeństwa i całkowitą bezkarność prawną. Posługując się demagogią (oszukują was \"koncerny\" mleczne) i zniekształcając dane z literatury (swoich uczciwych badań nie prowadzą) kierują skołowanych ludzi do sklepów z np. mlekiem kokosowym lub sojowym albo jeszcze jakimś innym \"wynalazkom\". Taka akcja już kiedyś była a zakończyła się, gdy przebiła się do powszechnej świadomości szkodliwość trans- glicerydów. Niestety, stara prawda o budzeniu się upiorów gdy rozum śpi, jest stale aktualna. Zwykła uczciwość i odpowiedzialność za wygłaszane opinie jest niezbędna.
OdpowiedzZgadzam się z Jerzym że: \"pseudo- naukowcy i pseudo- dietetycy wykorzystują niewiedzę społeczeństwa i całkowitą bezkarność prawną\". Ich wypowiedzi ograniczają się do powielania kilku obiegowych opinii na ogół niemających pokrycia w rzeczywistości. Cała wiedza pseudodietetyków jest bezkrytycznym kopiowaniem tego co najczęściej równie bezmyślnie powtarzają inni. Rzetelna wiedza żywieniowa jakoś nie jest popularna.
OdpowiedzCzyli wszystko co wykracza poza standardowe poglądy to pseudo-nauka tudzież pseudo-dietetyka? Gratuluję obu Panom odporności na fakty... no tak, zapomniałe, że to przecież to pseudo-nauka...
Odpowiedz