Czekają nas dalsze zmiany w strukturze spożycia produktów mleczarskich
Czekają nas dalsze zmiany w strukturze spożycia produktów mleczarskich w perspektywie do 2020 roku – wynika z raportu przygotowanego przez bank BGŻ BNP Paribas i firmę analityczną GfK.

- Prognozowane przez nas w perspektywie najbliższych pięciu lat spadki spożycia mleka pitnego w gospodarstwach domowych, przy jednoczesnym wzroście krajowego spożycia bilansowego, mogą świadczyć o dalszych zmianach struktury spożycia produktów mleczarskich polegających na zastępowaniu podstawowego produktu – mleka pitnego – produktami mleczarskimi, takimi jak sery i jogurty – czytamy w raporcie BGŻ BNP Paribas i GfK.
- Możliwości wzrostu spożycia produktów mleczarskich w Polsce należy upatrywać również w tym, że poziom ich konsumpcji jest mniejszy niż w krajach UE charakteryzujących się wysokimi dochodami, czy nawet wzrostem konsumpcji obserwowanym w Niemczech – podają analitycy BGŻ BNP Paribas i GfK.
Jak wskazują badania GfK CAPIBUS, 91 proc. ankietowanych deklaruje, że w przeciągu najbliższych trzech lat ilość spożywanego przez nich nabiału nie ulegnie zmianie. Pozostała grupa respondentów deklaruje, że w najbliższej przyszłości zmieni poziom konsumpcji nabiału. Liczba wskazań co do planów zwiększenia lub zmniejszenia spożycia nabiału w tej grupie była taka sama.
Podobna sytuacja ma miejsce w stosunku do planów spożycia mleka, w przypadku którego 91 proc. respondentów deklaruje, że w najbliższych 3 latach nie zmieni spożycia tego produktu. Jednocześnie 7 proc. ankietowanych deklaruje, że będzie spożywało mniej mleka, a jedynie 2 proc. planuje spożywać większe ilości tego produktu.

CENY HURTOWE

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.