• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Czym jest PEF produktu mlecznego?

PEF produktu mlecznego – znany także jako Zasady dot. Śladu Środowiskowego Kategorii Produktu lub PEFCR - jest metodologią oceny śladu środowiskowego różnych produktów mlecznych, biorąc pod uwagę szeroką gamę kryteriów środowiskowych oraz włączając pełny cykl życia produktu, od karmienia zwierząt do umycia twojej łyżeczki po jogurcie.
  • Autor: portalspożywczy.pl/EDA
  • Data: 07-11-2019, 11:47
Czym jest PEF produktu mlecznego?
fot. Unsplash

Ten projekt został rozpoczęty przez Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Mleka (EDA), co potwierdza, że europejski sektor mleczarstwa kontynuuje wysiłki dla poprawy swojego długofalowego, zrównoważonego pod względem środowiskowym, rozwoju.

Metoda PEF dostarcza zharmonizowanego podejścia dla pomiaru śladu środowiskowego produktów. Komisja Europejska oraz sektor wybiera podejście w celu zwiększenia wiarygodności pomiarów środowiskowych, wobec rozprzestrzeniania się wielu niemiarodajnych zastrzeżeń

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Identyfikacja środowiskowych punktów zapalnych: jest to metoda bazująca na ocenie cyklu życia (LCA), która pozwala na identyfikację najważniejszych wpływów środowiskowych, związanych z produkcją pewnych produktów mlecznych, poprzez szeroką gamę kategorii wpływu.

Dostarcza ona stałych, miarodajnych, odtwarzalnych i sprawdzalnych rezultatów. Minimalizowanie wpływów środowiskowych wzdłuż całego łańcucha wartości: projekt reprezentuje wspólne wysiłki wszystkich udziałowców na przekroju całego łańcucha. Jest budowane w oparciu o wieloletnie doświadczenie sektora nad środowiskową poprawą. Jest to proste i możliwe do stosowania narzędzie dla wszystkich zaangażowanych sektorów oraz zewnętrznych zainteresowanych instytucji.

Poprawa oddziaływania na środowisko w czasie: PEF produktów mlecznych bierze udział w poprawie wyników oddziaływania całego sektora. Metodologia może być używana jako wewnętrzne narzędzie dla firm w celu monitorowania ulepszeń środowiskowych w czasie i oddziaływania na wpływy związane z danymi produktami.

Zakres PEF produktu mleczarskiego obejmuje pięć podkategorii produktów mlecznych: mleko spożywcze, serwatka w proszku, sery, mleko fermentowane, tłuszcz mleczny.

Etapy projektu

Faza pilotowa:

Ramy pilotowego programu zostały uwzględnione poprzez inicjatywę DG Środowisko Komisji Europejskiej dot. „Jednolitego Rynku dla Produktów Ekologicznych” . Podczas tego etapu, zostało zdefiniowane pięć podkategorii produktów mlecznych i zestaw kategorii wpływów, jak również metodologia bazująca na LCA. Sukces PEF produktów mlecznych został uznany przez zewnętrznych oceniających, a także poprzez głosowanie Komisji Europejskiej oraz kraje członkowskie w kwietniu 2018 r., definiujące PEF produktów mlecznych jako metodę referencyjną w sektorze mleczarstwa.

Powiązane tematy:

Partnerzy serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!