Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Mleko

Danone: Dziś najważniejsza dla branży mlecznej jest stabilność

Marek Sumiła, Dyrektor Zarządzający Danone i Żywiec Zdrój zapytany w Światowy Dzień Mleka, co dziś jest najważniejsze dla branży mlecznej, uważa, że uzyskanie większej stabilności i przewidywalności - szczególnie kosztowej - to zdecydowanie kluczowe wyzwanie.
Danone: Dziś najważniejsza dla branży mlecznej jest stabilność
Dziś najważniejsza dla branży mlecznej jest stabilność - mówi Marek Sumiła

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Spadek cen mleka skutkuje przekształceniami rynku

Podkreśla, że ma to ogromne znaczenie dla rentowności produkcji mlecznej, a w konsekwencji wpływa również na kondycję ekonomiczną całych gospodarstwach i warunki dostępności surowca na rynku krajowym. Polska pozostaje wiodącym eksporterem mleka w UE – obecnie za granicę trafia 1/3 produkcji, a dalszemu wzrostowi skali eksportu z pewnością sprzyja utrzymujący się niski kurs złotówki.

 Po ubiegłorocznej hossie i rekordowym wzroście cen surowca w skupie, rynek wprowadza głęboką korektę cen – ich spadek postępuje od pół roku. Skutkuje to przekształceniami na rynku, ale zwraca też większą uwagę na potrzebę wprowadzania zmian sposobu prowadzenia produkcji mlecznej, w kierunku modelu bardziej zrównoważonego. Jak pokazują nasze doświadczenia – działanie na rzecz środowiska i korzyści ekonomicznych może iść w parze

 - mówi Marek Sumiła

Rolnictwo regeneratywne jednym z kierunków przemian

Dyrektor Danone jest zdania, iż na pewno jednym z kierunków jest rolnictwo regeneratywne, czyli taki sposób prowadzenia upraw i organizacji produkcji rolnej, by regenerować gleby, dbać o retencję wody i bioróżnorodność – ma to istotne znaczenie w kontekście pogłębiających się zmian klimatycznych. A stąd już krok do korzyści ekonomicznych, bo dzięki technikom regeneratywnym, gospodarstwa zużywają znacznie mniej paliwa i nawozów.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!