Dyrektor Infodome: Mleczarnie zarabiają mniej na eksporcie
Eksport produktów mleczarskich wzrósł nieznacznie o 1,2 proc. w ujęciu ilościowym, ale zmalał o 10,1 proc. w wolumenie wartościowym. Spadek wolumenu wartościowego świadczy o tym, że mleczarnie zarabiają mniej na eksporcie - powiedział serwisowi portalspozywczy.pl Krzysztof Sałacki, dyrektor działu analiz Infodome.

Dane dotyczące handlu zagranicznego za okres I-XI 2009 r. pokazują, że import produktów mleczarskich do Polski wzrósł o 13,9 proc. w ujęciu ilościowym i o 30,5 proc. w wolumenie wartościowym. Równocześnie Eksport produktów mleczarskich wzrósł nieznacznie o 1,2 proc. w ujęciu ilościowym, ale zmalał o 10,1 proc. w wolumenie wartościowym. W wyniku wzrostu popytu i ceny na artykuły mleczarskie na rynku światowym pod koniec ub.r., wyniki eksportu nieznacznie poprawiły się. Eksportujemy mniej naszych dotychczas głównych produktów eksportowych: mleka w proszku, masła i sera dojrzewającego, ale poprawia się eksport w kategorii napojów mlecznych i jogurtów - mówi Krzysztof Sałacki. - Polski eksport jest mocno uzależniony od koniunktury na rynku światowym i wraz z poprawą sytuacji gospodarczej na świecie, polski eksport w wolumenie wartościowym będzie wzrastał - dodaje.
Dyrektor Infodome, zwraca także uwagę, że w Europie Zachodniej są duże zapasy mleka w proszku i masła oraz serów żółtych więc w najbliższym okresie możemy spodziewać się dalszego spadku cen produktów mleczarskich. - Komisja Europejska uważnie obserwuje sytuacja na rynku i ponownie odrzuciła apele o zwalnianie z interwencji zapasów masła i odtłuszczonego mleka w proszku. Ilości tych produktów w unijnych magazynach pozostają zatem wciąż zbliżone do maksymalnego poziomu odnotowanego odpowiednio pod koniec lata (masło) i w połowie jesieni (OMP). Ubywa natomiast masła przechowywanego w prywatnych składach z unijnymi dopłatami. Na początku stycznia w ten sposób magazynowano ponad 25,5 tys. ton masła - o blisko połowę mniej niż rok wcześniej - mówi dyrektor Sałacki.
