Dyrektor Infodome: Na rynku krajowym maleją ceny produktów mleczarskich
Ceny produktów mleczarskich na rynku krajowym maleją. Na początku lutego br. ceny podstawowych produktów mleczarskich były średnio od 6 proc. do 12 proc. niższe niż na początku stycznia'10 r. - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Krzysztof Sałacki, dyrektor Działu Analiz Infodome.

Sałacki zaznacza jednak, że w porównaniu rocznym ceny masła i OMP są nadal średnio ok. 20% do 25% wyższe. - Spadki cen wynikają z malejących cen na rynkach światowych. Wg danych ARR stopień wykorzystania kwot indywidualnych przysługujących dostawcom hurtowym po 9 miesiącach roku kwotowego wyniósł ok. 73%. Wg prognoz skup mleka na początku roku będzie niższy niż w analogicznym okresie 2009 r. więc przekroczenie kwoty mlecznej jest już bardzo mało prawdopodobne - mówi Krzysztof Sałacki.
Wg notowań z początku lutego ceny podstawowych produktów mleczarskich w Oceanii, USA i Europie Zachodniej (FOB) w większości przypadków zmalały, ale dynamika tych spadków osłabła. Niewielki wzrost ceny odnotowano tylko w przypadku sera w USA. W przypadku Europy Zachodniej cena OMP zmalała o 1,8%; cena PMP o 2,2%;a cena masła obniżyła się o 6,0% i serwatki o 5,9%. W Oceanii za OMP płacono mniej o 6,8%; a za PMP o 3,1%; cena masła obniżyła się o 1,2% i sera o 3,0% w porównaniu do notowania z 22 stycznia br. W portach Europy Zachodniej - (baza FOB) wg danych z 5 lutego br. ceny podstawowych towarowych produktów ukształtowały się w przedziałach: OMP 2.650 - 2.900 USD/t; PMP 3.250 - 3.550 USD/t i masła 3.700 - 4.100 USD za tonę. Na rynku Oceanii cena OMP kształtowała się w przedziale 2.500 - 3.000 USD/t; PMP do 3.000 - 3.300 USD/t i masła do 3.500 - 3.950 USD/t.
