- Rosnący skup mleka pokazuje, że spadek pogłowia i wycofywanie się kolejnych gospodarstw z produkcji mleka nie ma większego wpływu na podaż tego surowca na rynku. Brakujący surowiec z nadwyżką sukcesywnie uzupełniany jest przez specjalizujące się w produkcji mleka gospodarstwa rolne - mówi Krzysztof Sałacki.
-W ujęciu rocznym wzrosła produkcja mleka płynnego (łącznie z mlekiem przerzutowym), serów twarogowych i jogurtu. Wzrost produkcji mleka płynnego wynikać może z większego obrotu mlekiem przerzutowym między mleczarniami. Większa produkcja sera twarogowego (o 7,8 proc.) i jogurtu (o 16,1 proc.) jest kontynuacja trendu z 2009 r., kiedy to odnotowano dynamiczny wzrost produkcji tych wyrobów - uważa dyrektor Sałacki.
W styczniu br. zmalała produkcja śmietany (o 6,3 proc.); mleka w proszku (o 6,9 proc.); masła (o 3,2 proc.) i sera dojrzewającego (o 23,2 proc.) w porównaniu do stycznia 2009 r. Spadek produkcji wynikać może z małego popytu na te produkty na rynku światowym. - Zmalała także konsumpcja na rynku krajowym na skutek wzrostu cen, jaki nastąpił pod koniec 2009 roku, szczególnie w przypadku masła i sera dojrzewającego - dodaje dyrektor Działu Analiz Infodome.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

komentarze (0)