Dyrektor Krones o wyzwaniach stojących przed mleczarstwem
Patrząc w przyszłość branży nie sposób nie wspomnieć o procesie konsolidacji, który wpływa z jednej strony na redukcję ilości podmiotów, a z drugiej umacnia pozycję zakładów pozwalając konkurować na rynkach zagranicznych - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Ludwik Majorczyk, członek zarządu i dyrektor generalny Krones Sp. z o.o.
W opinii Ludwika Majorczyka, proces ten przebiega zdecydowanie za wolno, a rozproszenie produkcji powoduje związane z tym wysokie nakłady na przetwórstwo przekładając się na słabą pozycję negocjacyjną mleczarni.
- Jeśli chodzi o wyzwania stojące przed branżą mleczarską, to należy wspomnieć o innowacyjnym podejściu do własnych produktów, gdyż właśnie nowości rynkowe będą przyciągać klientów poszukujących alternatywy dla obecnie dostępnego asortymentu. Jednym z przykładów może być np. wprowadzenie na rynek mleka ESL, mleka z sokiem owocowym, mleka z cząstkami owocowymi, kawy z mlekiem itp. Firmy powinny dokładnie przyglądać się konsumentom oraz ich potrzebom - mówi dyrektor generalny Krones.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.