EDA: 30 lat ochrony określeń mleczarskich
EDA zaangażowało się w przegląd udziałowców w ramach publicznej konsultacji Komisji UE dot. norm jakości handlowej.

Jørgen Hald Christensen, Przewodniczący Komitetu EDA Żywność & Polityka Środowiskowa (FEP) prowadził dyskusje wyjaśniając centralną rolę i istotną wartość chronionych określeń mleczarskich w ramach Jednolitego Rynku i poza nim.
- Normy jakości handlowej dla przetworów mlecznych definiują produkt jako taki; konsument wie, że ‘masło jest masłem - podsumował Christensen przewodniczący Komitetu FEP podczas tego przeglądu.
Grupa Zadaniowa EDA ds. Chronionych Określeń Mleczarskich będzie monitorowała rozwój tych zagadnień i opowiadała się za aktualnymi rozwiązaniami prawnymi dot. norm jakości handlowej. To jest linią odniesienia dla konkurencji w odniesieniu do jakości przetworów mlecznych oraz dla jasnej i transparentnej informacji dla konsumentów UE.
Tłumaczenie materiałów EDA, wykonane przez Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy jest sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mleka.
