EDA podkreśla korzyści z umowy handlowej UE-Mercosur
- Autor: portalspożywczy.pl/EDA
- Data: 23-07-2019, 10:22

Po dwóch dekadach kraje Mercosur (Argentyna, Brazylia, Paragwaj i Urugwaj) oraz UE28 ostatecznie osiągnęły porozumienie dotyczące środowiska handlu dla ponad 780 mln ludzi. Mnóstwo prac zostało wykonanych od początku negocjacji i EDA dostrzega wysiłki jakie dokonywali Komisarz UE ds. Handlu Cecilia Malmström oraz Komisarz UE ds.Rolnictwa & Rozwoju Wsi Phil Hogan we wspieraniu naszego dynamicznego sektora. Przyszła implementacja tych nowych ram prac w zakresie handlu, będących częścią szerszego Wszechstronnego Porozumienia będzie korzystna dla obu ekonomii.
- Na dzisiejszej trudnej międzynarodowej arenie handlowej, jest to prawdziwy przełom, który podkreśla ambicje handlowe Unii Europejskiej (‘Handel dla Wszystkich”) oraz skupienie się na wykonawstwie zespołów negocjacyjnych. Jasne zaangażowanie się partnerów negocjacyjnych dla Porozumienia Paryskiego (COP21) oraz jego celów jest – w dzisiejszym świecie – krokiem milowym – mówi Alexander Anton, Sekretarz generalny EDA.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Jego zdaniem, porozumienie handlowe Mercosur pozwoli, mówiąc wprost, odkorkować pewien potencjał tych rynków. Uzgodnione ilości TRQ dla serów w wysokości 30 000 ton oznaczają około 10-krotnie większe ilości od obecnie eksportowanych. Ten dodatkowy dostęp do rynku pomoże także w budowaniu dywersyfikacji naszych kierunków eksportu mleczarskiego UE, czyniąc sektor mleczarski bardziej odpornym w sytuacjach ewentualnych przyszłych zaburzeń.
- Nie jest tajemnicą, że oczekiwalibyśmy wyższych ilości TRQ dla serów, mleka w proszku i odżywek dla niemowląt oraz krótszego niż 10 lat okresu poszczególnych faz. Z drugiej strony, negocjacje handlowe są bardziej niż tylko kompleksowe i trudne – jak dotąd nikt nie osiągnął sukcesu który czyniłby wszystkich szczęśliwymi – dodał.
Z perspektywy mleczarstwa, wszystkie 4 kraje tworzące obszar Mercosur posiadają wysoką kulturę mleczarską, ze współczynnikiem samowystarczalności pomiędzy 90 a 193%. Jak dotąd handel produktami mlecznymi miał głównie miejsce pomiędzy krajami regionu Mercosur. Sery i produkty mleczne w proszku importowane z UE (głównie z Holandii, Francji , Włoch i Niemiec) nie osiągały znaczących ilości.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Aleksander Anton, EDA: Mleczarstwo jest niedoceniane
-
Jak na drobiarstwo w UE wpłyną umowy z Mercosur i Ukrainą?
-
UE rozpoczyna negocjacje umów UE z Indiami
-
Zaskakujący kwartał dla branży wołowej
-
Prezes KZSM: Czesi przesadzili z ochroną własnego rynku
-
Brexit i WPR zdominowały rozmowy spotkania Prezydencji COGECA
-
Wielka Brytania zawarła przejściową umowę o wolnym handlu z Norwegią i Islandią
-
EDA: Żywność musi być postrzegana kompleksowo
-
W jaki sposób mleczarstwo może pomóc w osiągnięciu zrównoważonej diety?
-
Prof. Ederer: Należy zwalczać miejską utopię!
komentarze (0)