Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

EDA podkreśla korzyści z umowy handlowej UE-Mercosur

  • Autor: portalspożywczy.pl/EDA
  • Data: 23-07-2019, 10:22
Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Mleka (EDA) z zadowoleniem wita kompleksowe porozumienie handlowe jakie zostało uzgodnione pomiędzy UE, a krajami strefy Mercosur.
EDA podkreśla korzyści z umowy handlowej UE-Mercosur
Fot. Shutterstock

Po dwóch dekadach kraje Mercosur (Argentyna, Brazylia, Paragwaj i Urugwaj) oraz UE28 ostatecznie osiągnęły porozumienie dotyczące środowiska handlu dla ponad 780 mln ludzi. Mnóstwo prac zostało wykonanych od początku negocjacji i EDA dostrzega wysiłki jakie dokonywali Komisarz UE ds. Handlu Cecilia Malmström oraz Komisarz UE ds.Rolnictwa & Rozwoju Wsi Phil Hogan we wspieraniu naszego dynamicznego sektora. Przyszła implementacja tych nowych ram prac w zakresie handlu, będących częścią szerszego Wszechstronnego Porozumienia będzie korzystna dla obu ekonomii.

- Na dzisiejszej trudnej międzynarodowej arenie handlowej, jest to prawdziwy przełom, który podkreśla ambicje handlowe Unii Europejskiej (‘Handel dla Wszystkich”) oraz skupienie się na wykonawstwie zespołów negocjacyjnych. Jasne zaangażowanie się partnerów negocjacyjnych dla Porozumienia Paryskiego (COP21) oraz jego celów jest – w dzisiejszym świecie – krokiem milowym – mówi Alexander Anton, Sekretarz generalny EDA.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Jego zdaniem, porozumienie handlowe Mercosur pozwoli, mówiąc wprost, odkorkować pewien potencjał tych rynków. Uzgodnione ilości TRQ dla serów w wysokości 30 000 ton oznaczają około 10-krotnie większe ilości od obecnie eksportowanych. Ten dodatkowy dostęp do rynku pomoże także w budowaniu dywersyfikacji naszych kierunków eksportu mleczarskiego UE, czyniąc sektor mleczarski bardziej odpornym w sytuacjach ewentualnych przyszłych zaburzeń.

- Nie jest tajemnicą, że oczekiwalibyśmy wyższych ilości TRQ dla serów, mleka w proszku i odżywek dla niemowląt oraz krótszego niż 10 lat okresu poszczególnych faz. Z drugiej strony, negocjacje handlowe są bardziej niż tylko kompleksowe i trudne – jak dotąd nikt nie osiągnął sukcesu który czyniłby wszystkich szczęśliwymi – dodał.

Z perspektywy mleczarstwa, wszystkie 4 kraje tworzące obszar Mercosur posiadają wysoką kulturę mleczarską, ze współczynnikiem samowystarczalności pomiędzy 90 a 193%. Jak dotąd handel produktami mlecznymi miał głównie miejsce pomiędzy krajami regionu Mercosur. Sery i produkty mleczne w proszku importowane z UE (głównie z Holandii, Francji , Włoch i Niemiec) nie osiągały znaczących ilości.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Partnerzy serwisu
  • partner portalu
  • partner portalu
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!