Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mleko

EDA: Żywność musi być postrzegana kompleksowo

Dr Judith Bryans, CEO Dairy UK, podkreśliła podczas corocznej konwencji EDA, że zdrowie i wartość odżywcza produktów mleczarskich ma zasadnicze znaczenie. Konsumenci zawsze preferowali produkty mleczarskie, a nawet ci, którzy kiedyś się od nich odwrócili, ponownie powrócili do ich konsumpcji podczas lockdownu wywołanego pandemią Covid 19. Wielu ludziom byłoby bardzo trudno zaspokoić swoje potrzeby żywieniowe bez mleka i produktów mlecznych, powiedziała Bryans, i nie jest możliwe wyżywienie świata bez białka mlecznego.

EDA: Żywność musi być postrzegana kompleksowo
Żywność musi być postrzegana kompleksowo

Autor: portalspożywczy.pl/EDA
Data: 01-12-2020, 14:18

W rzeczywistości mleczarstwo jest ważną częścią strategii, które mogą przyśpieszyć osiągnięcie Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ.

Pozytywna historia mleczarstwa została po prostu zapomniana, a system opieki zdrowotnej na całym świecie jest zagrożony przez występowanie chorób niezakaźnych. Dodatkowo spora część populacji nie ma wystarczającej ilości pożywienia lub wystarczającej ilości żywności o wystarczająco dobrej wartości odżywczej, co wpływa na ich zdrowie i potencjał do produktywnego życia. Z drugiej strony istnieje spora część populacji nadmiernie spożywająca żywność, co wiąże się z nadwagą i otyłością. Zwalczanie tych chorób kosztuje miliardy, a świat pozostaje w tyle w realizacji celów zrównoważonego rozwoju, kładąc główny nacisk na środowisko.

Bryans skrytykowała nowe, zbyt proste zasady oznaczania składników odżywczych. Patrząc tylko na zawartość cukru, tłuszczu i soli, ‘sztuczny’ napój taki jak cola, wypada lepiej niż żywność, taka jak produkty mleczarskie, która zapewnia dobre odżywianie (witaminy, białka, minerały...). Żywność należy postrzegać całościowo, a nie tylko na podstawie procentowego udziału składników.

Nutri-score i podobne systemy nie uwzględniają wartości odżywczych i wcale nie pomagają konsumentom w podejmowaniu dobrych decyzji żywieniowych. W związku z tym Bryans podkreśliła, że termin pełnotłusty stosowany w branży nie jest odpowiedni dla konsumentów - przemysł mleczarski powinien ponownie rozważyć, w jaki sposób komunikuje swoje produkty. Krytyków Bryana również podzieliła przedstawiciel DG SANTE Bury, która zgodziła się, że należy poprawić oznaczanie wartości odżywczej. Bury zwróciła również uwagę na pochodzenie etykietowania, które prowadzi do fragmentacji jednolitego rynku i wymaga równych szans dla wszystkich w łańcuchu dostaw.

EDA annual convention 2020 -online odbyła się 20. listopada br.

Tłumaczenie materiałów EDA dofinansowano z Funduszu Promocji Mleka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.156.34
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!