Wskazuje, że jeżeli chodzi o rynek krajowy, to w ciągu pięciu lat krajowe spożycie produktów mleczarskich w ekwiwalencie mleka wzrosło o 14 proc. - Dla porównania spożycie mięsa w tym czasie wzrosło o 5 proc., zatem spożycie produktów mleczarskich rośnie znacznie szybciej niż spożycie mięsa. Z drugiej strony mamy analizę budżetów domowych, gdzie wciągu 3 lat widać spadek spożycie mleka pitnego – o 8 proc. oraz w niewielkim stopniu śmietany – mówi Paweł Wyrzykowski.
Z drugiej strony mamy wyraźni 8 proc. w ciągu trzech lat wzrost spożycia serów dojrzewających. Do tego mamy stabilizację spożycia konsumpcji twarogów. Analizując wydatki budżetów domowych na desery i napoje mleczne, widać wzrost w ciągu trzech lat o 26 proc.
- Jeżeli chodzi o prognozy światowe – prognozy FAO to widać dziesięcioletnie, że spożycie produktów mleczarskich na świecie będzie rosły szybciej niż głównych gatunków mięsa – mówi analityk sektora agro, Bank BGŻ BNP Paribas.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

komentarze (0)