Ekspert podsumowuje zmiany zachodzące na rynku mleka
- Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
- Data: 13-10-2017, 10:15

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Coraz większego znaczenia nabiera eksport produktów poza Wspólnotę. Wg danych FAO w 2011 r. wolumen eksportu produktów mleczarskich odpowiadał 7,9 proc. produkcji mleka w UE, podczas gdy w 2016 r. relacja ta wyniosła już 11,3 proc. - mówi Paweł Wyrzykowski.
Zauważa także, iż zmienia się struktura spożycia produktów mleczarskich, w kierunku wzrostu znaczenia produktów bardziej przetworzonych. Wg danych KE, w latach 2012-2016 spożycie mleka świeżego zmniejszyło się o 5 proc., jogurtów obniżyło o 1 proc., podczas gdy konsumpcja serów wzrosła o 6 proc. Zwiększyło się również spożycie tłuszczów - śmietany o 14 proc. oraz masła o 11 proc.
komentarze (0)