• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Europejski rynek mleka: długookresowy powiew optymizmu

Mimo niekorzystnych nastrojów panujących obecnie na europejskim rynku mleka, jego długookresowe prognozy nadal pozostają korzystne. Według najnowszego raportu Komisji Europejskiej (KE) „Prospects for EU agricultural markets and income 2015-2025” w wyniku wzrostu popytu na rynku wewnętrznym oraz w krajach trzecich, zarówno rozwój produkcji mleka, jak i dynamika eksportu produktów mleczarskich do 2025 r. będą wyższe niż u pozostałych głównych eksporterów.
  • Autor: Paweł Wyrzykowski, analityk rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas
  • Data: 16-12-2015, 14:37
Europejski rynek mleka: długookresowy powiew optymizmu
Fot. Shutterstock

Według KE, w najbliższym dziesięcioleciu dostawy mleka we UE będą zwiększać się przeciętnie w tempie 0,9 proc. rocznie, łącznie o prawie 15 mln t do 164 mln t w 2025 r. W szczególności produkcja będzie rozwijać się w Irlandii, Polsce, Danii, Estonii i na Łotwie. Przewiduje się, że kraje te w 2025 r., razem z Niemcami, Francją, Wielką Brytanią i Holandią będą odpowiadały za 74 proc. produkcji mleka, podczas gdy w 2015 r. odsetek ten wyniesie 72 proc.. W związku z tym koncentracja produkcji mleka między krajami UE będzie postępować tylko w ograniczonym zakresie.

Według KE, ceny skupu mleka w UE do 2020 r. będą oscylować w granicach 32-33 EUR za 100 kg. Przedział ten jest niższy od zakładanego w prognozach z roku ubiegłego, jednak jak zaznacza KE, oczekuje się również, że koszty pasz i energii będą niższe, niż zakładano przed rokiem. Około 50 proc. dodatkowo wytworzonego mleka będzie wykorzystywane do produkcji odłuszczonego mleka w proszku (OMP), a ponad 30 proc. zostanie przeznaczone na sery. Większość z wyprodukowanego OMP zostanie wyeksportowana, podczas gdy sery, znajdą przede wszystkim nabywców na rynku wspólnotowym.
Przewiduje się, że w nowych krajach członkowskich (UE-N13) udział dostaw hurtowych w całkowitej produkcji zwiększy się z 73 proc. w 2015 r. do 80 proc. w 2025 r. Spadek pogłowia krów (o 1,9 proc. rocznie) będzie z nawiązką zrekompensowany wzrostem wydajności (o 2,5 proc. rocznie), która w 2025 r. w krajach UE-N13 wyniesie przeciętnie 6460 kg/krowę. Podobne tendencje będą obserwowane w krajach starej piętnastki (UE-15) jednak ich nasilenie będzie mniejsze. Wydajność krów zwiększać się będzie o 1,4 proc. rocznie do 8400 kg/krowę w 2025 r. Roczne tempo spadku pogłowia wyniesie natomiast 0,5 proc.. Wydajność krów będzie rosła m.in. w wyniku postępu genetycznego, większego udziału pasz treściwych w żywieniu oraz lepszego sposobu zarządzania.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Uwolnienie kwot mlecznych w 2015 r. w połączeniu z korzystnymi warunkami agrarnymi i klimatycznymi dla produkcji mleka, wysokim potencjałem wzrostu wydajności krów oraz dużą, różnorodną gamą oferowanych produktów będzie czynić UE bardziej konkurencyjną względem największego konkurenta, Nowej Zelandii, gdzie potencjał dalszego rozwoju produkcji będzie ograniczany dostępnością do zasobów naturalnych. Pozwoli to nieznacznie zwiększyć udział Wspólnoty w światowym handlu produktami mleczarskimi – do 28 proc. w 2025 r. Oczekuje się, że eksport z UE będzie zwiększał się o 500 tys. t w ekwiwalencie mleka rocznie, podczas gdy z Nowej Zelandii sprzedaż na światowe rynki będzie rosła o 440 tys. t, a z USA o 300 tys. t rocznie.

Powiązane tematy:

Partnerzy serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!