FRSiH 2018: W mleczarstwie jedna innowacja pociąga kolejne
- Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
- Data: 16-11-2018, 15:33

- Wysuszenie mleka bez laktozy, czyli z rozłożeniem jest na glukozę i galaktozę jest niezwykle ciężkim procesem, bowiem zachowuje się zupełnie inaczej niż zwykłe mleko. Nie występuje tam zjawisko krystalizacji. Co sprawie, że suszenie tego proszku jest bardzo trudne, a jednak są klienci, którzy chcieliby takie mleko kupić. Musimy zatem rozwijać innowacje technologiczne, aby móc sprostać oczekiwaniom rynku. Wracamy do pytania – gdzie szukać innowacji. Czasem jedna innowacja, jaką jest mleko bez laktozy, powoduje rozwój kolejnej, w tym wypadku sproszkowania tego mleka – mówił prezes Instytutu.
Warto zapytać czy mleko bez laktozy ma sens. - Dla osób, które jej nie tolerują to jak najbardziej. Ale dla pozostałych nie. Laktoza jest cukrem, który występuje we wszystkich rodzajach mleka. Dlaczego przyroda wymyśliła laktozę? Otóż ten cukier jest bardzo trudno wykorzystywany przez drobnoustroje, szczególnie chorobotwórcze. Mogą go natomiast wykorzystywać bakterie mlekowe. W związku z tym, że jak długo mamy laktozę w mleku, szanse, że zakażą go bakterie jest mała. Mleko bez laktozy, jest bardziej podatne na zanieczyszczenia drobnoustrojami – mówił Andrzej Babuchowski. Ponadto, mówił profesor, spożywając laktozę mamy enzym, który ją rozkłada. Gdy jej zabraknie, enzym staje się nie potrzebny i może zaniknąć, co z kolei może prowadzić do kłopotów ze zdrowiem. - Mleko bezlaktozowe powinno być niszą, tylko dla osób faktycznie mających problemy z jej trawieniem – podkreślał profesor.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
- Chcę się odnieść do prawodawstwa unijnego. Definicja mleka brzmi, iż jest to wydzielina gruczołów mlekowych, do której nic nie dodano i nic nie ujęto. Jednak dalsze regulacje mówią, że mleko poddane dalszej obróbce chociażby podgrzanie do temperatury przekraczającej 40 st., to już trzeba podać wyjaśnienie – czyli mleko poddane obróbce termicznej. W przypadku wspomnianego mleka bez laktozy, trzeba jasno napisać, że jest to mleko bez laktozy. Nie możemy takiego produktu określić samym mianem mleko – wyjaśniał prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Mleko Łaciate 2 proc. w rodzinie produktów bez laktozy
-
Ekspert: Polskie mleczarstwo osiągnęło najwyższą jakość
-
Branża mleczarska oszacowała skutki strategii Od Pola do Stołu
-
Prof. Babuchowski: Polska musi być aktywna od samego początku przy strategii Od Pola do Stołu
-
Mlekpol na Internetowym FRSiH: Mleko bez laktozy i bez tłuszczu to nadal mleko
-
Wiosenna nowość Mlekpolu - twaróg półtłusty bez laktozy Mazurski Smak
-
Mleko bez laktozy z Łowicza w strefie Żabka Café
-
Żabka Café wprowadza mleko bez laktozy
-
Chiny nie chcą już mleka bez laktozy
-
Dyrektor Mlekpolu: Innowacje są bardzo dużym wyzwaniem dla każdego producenta (wideo)
komentarze (0)