Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

FRSiH 2018: W mleczarstwie jedna innowacja pociąga kolejne

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 16-11-2018, 15:33
Dużo mówi się o mleku bezlaktozowym. Teraz pomyślmy, że to mleko musimy wysuszyć. To już jest innowacja – powiedział prof. dr hab. Andrzej Babuchowski, Prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego w czasie debaty Mleczarnie w pogoni za trendami podczas XI Forum Rynku Spożywczego i Handlu.
FRSiH 2018: W mleczarstwie jedna innowacja pociąga kolejne
Andrzej Babuchowski /fot.PTWP

- Wysuszenie mleka bez laktozy, czyli z rozłożeniem jest na glukozę i galaktozę jest niezwykle ciężkim procesem, bowiem zachowuje się zupełnie inaczej niż zwykłe mleko. Nie występuje tam zjawisko krystalizacji. Co sprawie, że suszenie tego proszku jest bardzo trudne, a jednak są klienci, którzy chcieliby takie mleko kupić. Musimy zatem rozwijać innowacje technologiczne, aby móc sprostać oczekiwaniom rynku. Wracamy do pytania – gdzie szukać innowacji. Czasem jedna innowacja, jaką jest mleko bez laktozy, powoduje rozwój kolejnej, w tym wypadku sproszkowania tego mleka – mówił prezes Instytutu.

Warto zapytać czy mleko bez laktozy ma sens. - Dla osób, które jej nie tolerują to jak najbardziej. Ale dla pozostałych nie. Laktoza jest cukrem, który występuje we wszystkich rodzajach mleka. Dlaczego przyroda wymyśliła laktozę? Otóż ten cukier jest bardzo trudno wykorzystywany przez drobnoustroje, szczególnie chorobotwórcze. Mogą go natomiast wykorzystywać bakterie mlekowe. W związku z tym, że jak długo mamy laktozę w mleku, szanse, że zakażą go bakterie jest mała. Mleko bez laktozy, jest bardziej podatne na zanieczyszczenia drobnoustrojami – mówił Andrzej Babuchowski. Ponadto, mówił profesor, spożywając laktozę mamy enzym, który ją rozkłada. Gdy jej zabraknie, enzym staje się nie potrzebny i może zaniknąć, co z kolei może prowadzić do kłopotów ze zdrowiem. - Mleko bezlaktozowe powinno być niszą, tylko dla osób faktycznie mających problemy z jej trawieniem – podkreślał profesor.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

- Chcę się odnieść do prawodawstwa unijnego. Definicja mleka brzmi, iż jest to wydzielina gruczołów mlekowych, do której nic nie dodano i nic nie ujęto. Jednak dalsze regulacje mówią, że mleko poddane dalszej obróbce chociażby podgrzanie do temperatury przekraczającej 40 st., to już trzeba podać wyjaśnienie – czyli mleko poddane obróbce termicznej. W przypadku wspomnianego mleka bez laktozy, trzeba jasno napisać, że jest to mleko bez laktozy. Nie możemy takiego produktu określić samym mianem mleko – wyjaśniał prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Partnerzy serwisu
  • partner portalu
  • partner portalu
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!