GIS wypowiada się na temat deklaracji produktów bez laktozy
- Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
- Data: 05-05-2016, 15:25

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Jak czytamy, przepisy takie zostały natomiast opracowane na poziomie Unii Europejskiej w odniesieniu do znakowania żywności informacjami o braku lub niskiej zawartości glutenu. W odniesieniu do laktozy przyjęcie szczegółowych przepisów wciąż pozostaje w zakresie inicjatyw planowanych.
Stanowisko w sprawie znakowania żywności informacją o braku laktozy zostało opracowane w związku z licznymi zapytaniami przedsiębiorców oraz konsumentów w tej kwestii kierowanymi do GIS. Chciałbym jednakże podkreślić, że o ile w przypadku informacji bez laktozy w stanowisku możliwe było zastosowanie ogólnych wymagań prawa żywnościowego w zakresie znakowania (producent informuje, że produkt nie zawiera laktozy w przypadkach gdy faktycznie jej nie zawiera – a w praktyce – jej zawartość nie przekracza poziomu oznaczalności metody analitycznej, zatem informacja nie wprowadza konsumenta w błąd, o tyle w przypadku informacji wskazanej na niską zawartość laktozy takiej możliwości nie ma. Nie ma bowiem żadnych podstaw prawnych, które pozwoliłyby na przyjęcie konkretnego poziomu zawartości laktozy warunkującego stosowanie takiego komunikatu.
komentarze (0)