Hochland rozwija Almette bez Laktozy
Nietolerancja laktozy to dolegliwość, która może nie tylko negatywnie wpływać na komfort życia, ale i oznaczać konieczność wykluczenia z jadłospisu wielu produktów, które ją zawierają. Na szczęście rezygnacja z nich to nie jedyne wyjście. Dzięki puszystym serkom do smarowania Almette bez Laktozy można nadal cieszyć się smakiem nabiału, o czym opowiada dietetyk kliniczny, dr Hanna Stolińska.

Laktoza to dwucukier mleczny, który występuje w nabiale, m.in. w mleku, jogurtach czy serach. Jednocześnie produkty te zawierają bardzo ważny dla organizmu człowieka wapń - podstawowy materiał budulcowy kości i zębów. Czy osoby, które borykają się z nietolerancją laktozy mogą zapewnić organizmowi odpowiednią podaż wapnia? Jak wyjaśnia dr Hanna Stolińska: "Warto spożywać nabiał bez laktozy, bowiem dostarcza on niezbędnych składników odżywczych obecnych w regularnych produktach mlecznych, takich jak wapń i witaminy, osobom, które laktozy nie trawią”.
- Istnieje wiele produktów mlecznych, które zawierają bardzo małą ilość laktozy lub w ogóle jej nie zawierają i są bardzo dobrze tolerowane przez osoby z problemem trawienia laktozy. O ile mleko bez laktozy jest na rynku już od wielu lat, bardzo brakowało takich produktów jak twarożki i bardzo lubiane przez moich pacjentów serki kanapkowe. Dlatego też bardzo cieszy mnie fakt, że na rynku pojawiła się nowość - Almette bez Laktozy, który dodatkowo wyróżnia się bardzo dobrym składem, a przy tym zachowuje swój oryginalny smak przypisany tej marce – mówi Hanna Stolińska. To niezmiernie istotne, ponieważ wiele osób uważa, że gdy z produktu coś zostanie usunięte, zmienią się jego walory smakowe i zapachowe. Tymczasem nieobecność laktozy nie ma absolutnie żadnego wpływu na doznania smakowe, a co za tym idzie na przyjemność ze spożywania preferowanego dotychczas produktu.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Jedną z porcji nabiału w ciągu dnia z powodzeniem mogą stanowić serki. Można je stosować nie tylko na kanapkę, ale również jako dodatek do potraw w celu wzbogacenia smaku, wartości odżywczych i urozmaicenia diety” – wyjaśnia dr Hanna Stolińska i przedstawia propozycję potrawy dla osób z nietolerancja laktozy, by mogły nadal cieszyć się smakiem i wartościami produktów nabiałowych bez odczuwania niewygodnych objawów po ich spożyciu.
