IJHARS: Polskie mleczarnie rozcieńczają swoje produkty
W pierwszych trzech kwartałach 2009 r. JHARS skontrolowała 174 mleczarnie, czyli około 3/4 zakładów produkujących na terenie kraju mleko i przetwory mleczne, zarejestrowanych w wojewódzkich inspektoratach JHARS.Najwięcej nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych przetworów mlecznych stwierdzono w przypadku producentów deklarujących zgodność produkowanych wyrobów z polskimi normami, tj. 63 proc. skontrolowanych podmiotów.
Najważniejsze nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych skontrolowanych przetworów mlecznych polegały na stwierdzeniu m.in.: zaniżonej zawartości tłuszczu w śmietance, śmietanie, maśle, jogurtach, serach twarogowych oraz dojrzewających, co może świadczyć o zastępowaniu droższego składnika żywności (tłuszczu mlecznego) tańszym (np. wodą).
Poza tym stwierdzono zawyżoną zawartość tłuszczu w tych produktach co może wynikać z niewłaściwego przygotowania surowca w procesie produkcyjnym. W niektórych przypadkach zauważono także obecność wody obcej w mlecznych produktach co może być efektem rozcieńczania przetworów z mleka.

CENY HURTOWE
śmietana