Indeks cen przetworów mlecznych FAO wciąż zniżkuje
W marcu bieżącego roku po obserwowanej od stycznia zwyżce, indeksu cen żywności FAO który mierzy poziom cen podstawowych artykułów żywnościowych odnotowano jego stabilizację - informuje FAMMU/FAPA.
Zaistniałe zjawisko związane jest z tym, że w ubiegłym miesiącu spośród wszystkich towarów objętych indeksem tylko ceny produktów oleistych odnotowały wzrost, który zrekompensował zniżkę cen przetworów mlecznych. Natomiast międzynarodowe ceny cukru, zbóż i mięsa były w tym okresie względnie stabilne. W ubiegłym miesiącu, indeks ten osiągnął wartość 215,9 punktów, (215,4 w lutym 2012 r.) i był o 6,85 proc. niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku kiedy to znalazł się na poziomie: 231,7.
Natomiast indeks cen przetworów mlecznych FAO w analizowanym okresie odnotował kolejny spadek i w marcu osiągnął poziom 197 punktów (o 2,5% mniej niż w lutym 2012 roku). Zniżka była następstwem malejących cen wszystkich przetworów mlecznych, głównie masła, ale także odtłuszczonego mleka w proszku i kazeiny. Od momentu osiągnięcia zeszłorocznego rekordu w marcu (234,4 pkt) ceny produktów mleczarskich wskoczyły na zniżkowy trend, podczas gdy notowano systematyczny wzrost zapasów w Oceanii, Europie i Ameryce Północnej. W rezultacie w pierwszym kwartale bieżącego roku przeciętnie ceny światowe artykułów mleczarskich były o 12% niższe niż w analogicznym okresie 2011 roku.
Indeks cen zrywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP, serów oraz kazeiny.
