Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Mleko

Instytut Badawczy w Puławach gotowy do badania produktów mleczarskich na SARS-CoV-2

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 04-02-2021, 15:03
Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach powiadomił o osiągnięciu gotowości diagnostycznej do badania na obecność SARS-CoV-2 w produktach mleczarskich.
Instytut Badawczy w Puławach gotowy do badania produktów mleczarskich na SARS-CoV-2
Instytut Badawczy w Puławach gotowy do badania produktów mleczarskich na SARS-CoV-2

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Ponadto w związku z faktem, że brak jest jakichkolwiek oficjalnych wytycznych dotyczących badania SARS-CoV-2 w produktach żywnościowych w Instytucie wdrożono metodę wcześniej stosowaną do badania materiału genetycznego SARS-CoV-2 w zwierząt. Jest to metoda wykorzystująca technikę real time RT-PCR ukierunkowaną na wykrywanie 3 genów wirusa.

Aktualnie powyższa metoda została sprawdzona i zwalidowana w odniesieniu do wybranych matryc żywności pochodzenia zwierzęcego – produktów mleczarskich (mleko 2 proc., mleko 3,2 proc., mleko w proszku, jogurty, sery białe i żółte.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!