Instytut Badawczy w Puławach gotowy do badania produktów mleczarskich na SARS-CoV-2
- Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
- Data: 04-02-2021, 15:03

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Ponadto w związku z faktem, że brak jest jakichkolwiek oficjalnych wytycznych dotyczących badania SARS-CoV-2 w produktach żywnościowych w Instytucie wdrożono metodę wcześniej stosowaną do badania materiału genetycznego SARS-CoV-2 w zwierząt. Jest to metoda wykorzystująca technikę real time RT-PCR ukierunkowaną na wykrywanie 3 genów wirusa.
Aktualnie powyższa metoda została sprawdzona i zwalidowana w odniesieniu do wybranych matryc żywności pochodzenia zwierzęcego – produktów mleczarskich (mleko 2 proc., mleko 3,2 proc., mleko w proszku, jogurty, sery białe i żółte.
komentarze (0)