Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Inwestycja w proszkownię mleka jest odpowiedzią Mlekpolu na wyzwania rynku

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 16-11-2018, 17:38
Zadaniem władz spółdzielni jest takie zagospodarowanie surowca aby zapewnić jej członkom terminową i godziwą zapłatę za mleko, która jest podstawą egzystencji i motorem rozwoju gospodarstw mleczarskich - powiedział w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Edmund Borawski, prezes SM Mlekpol w Grajewie.
Inwestycja w proszkownię mleka jest odpowiedzią Mlekpolu na wyzwania rynku
Edmund Borawski, prezes Mlekpolu /fot.PTWP

Wskazuje, że po zniesieniu kwotowania corocznie produkcja mleka w gospodarstwach rośnie o około o 5 proc. Zmniejszyła się sezonowość produkcji, gospodarstwa specjalizują się i unowocześniają. Efektem tego jest produkcja coraz większych ilości, najwyższej jakości mleka z jednego gospodarstwa. - Zakład Sproszkowanych Wyrobów Mleczarskich w Mrągowie pozwoli nam na przerobienie większej ilości mleka i serwatki, która powstaje przy produkcji serów. Coraz więcej z naszych stałych partnerów handlowych czeka na uruchomienie tej inwestycji. Będą na pewno też nowi – mówi prezes Borawski.

- Oczywiście analizujemy rynek mleka w proszku. Bez tego typu danych trudno byłoby istnieć i rozwijać się w branży. Wszyscy wiemy, że rynek mleczarski jest zmienny i w pewnej mierze nieprzewidywalny. Dlatego też każda duża inwestycja jest obarczona jakimś ryzykiem. Nasze jest jednak niewielkie bo póki co, planowany przerób nowej proszkowni pozwoli nam na zapewnienie bezpieczeństwa naszym producentom mleka i zaspokoi potrzeby odbiorców – podkreśla Edmund Borawski.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol posiada 12 zakładów. Co roku skupuje i przerabia ponad 1,7 mld litrów mleka, co stanowi 15 proc. skupu surowca w kraju. Mleko odbiera od 11 tys. rolników, zatrudnia 2,3 tys. pracowników.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Milko 2018-11-19 09:30:13

    oczywiście, gdy rynek mleka w proszku leży i kwiczy, proszkownia jest ostatcznością, tak jak mleko UHT w pozbywaniu się lub katalizowaniu nadwyżek surowcowych.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner portalu
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!