Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Kolejny włoski ser w unijnym rejestrze CHNP

W dniu 20 lutego 2015 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 2015/271 z dnia 17 lutego br. wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochopdzenia (ChNP) nazwę „Pecorino delle Balze Volterranec" - informuje FAMMU/FAPA.
  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 06-03-2015, 18:50

Jest to ser produkowany wyłącznie z użyciem podpuszczki roślinnej i mleka owczego pełnego surowego pochodzącego z hodowli zlokalizowanych na określonym obszarze geograficznym, który ograniczony jest wyłącznie do terytorium gmin Volterra, Pomarance, Montecatini Val di Cecina, Castelnuovo Val di Cecina, Monteverdi, które leżą w prowincji Piza. Ser występuje w 4 typach w zależności od długości okresu dojrzewania: "fresco" (świeży) (od 7 do 44 dni przechowywania), "semistagionato" (półdojrzały) (od 45 dni do 6 miesięcy dojrzewania), "stagionato" (dojrzały) (od 6 do 12 miesięcy dojrzewania) i "da asserbo" (przechowany) (ponad 12 miesięcy dojrzewania).

„Pecorino delle Balze Volterranec" charakteryzuje walcowaty kształt o płaskich podstawach i prostym lub lekko wypukłym brzegu o średnicy podstaw od 10 cm do 20 cm i wysokości brzegu od 5 cm do 15 cm. Masa sera wynosi od 0,6 kg do 2 kg w przypadku typu "świeżego", "półdojrzałego" i "dojrzałego" i do 7 kg w przypadku typu "przechowanego". Zawartość tłuszczu w suchej masie to min. 45 %. Skórka sera ma barwę od słomkowożółtej po intensywnie żółtą. Po natarciu olejem i popiołem ser ma barwę szarą.

Konsystencja jest zbita, nieznacznie krucha, posiadająca ewentualnie niewielkie oczka, rozmieszczone nieregularnie. Po przecięciu ser ma barwę od białej w przypadku typu "świeżego" po mniej lub bardziej intensywną słomkowożółtą w przypadku typu "półdojrzałego", "dojrzałego" i "przechowanego". Ser charakteryzuje się wyraźnym zapachem, przypominającym mleko i karczocha ostowego, z nutami ziołowymi i kwiatowymi. Ma łagodny początkowy smak z wyczuwalnym aromatem mlecznym i kwiatowym i nutami karczocha; posmak długotrwały i wyraźny, z nutami świeżych roślin; smak końcowy lekko pikantny, charakterystyczny, który staje się bardziej intensywny w miarę dojrzewania, przy czym smak jest pełny i lekko cierpki w przypadku typu "dojrzałego" i "przechowanego".

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Ser "Pecorino delle Balze Volterrane" zawdzięcza swoją specyfikę przede wszystkim szczególnej metodzie produkcji, która polega na wykorzystaniu podpuszczki pozyskanej z kwiatów rośliny karczocha, obficie porastającej obszar produkcji. Ten aspekt i struktura wypasu sprawiają, że produkt ten odróżnia się od innych serów produkowanych z mleka owczego, w szczególności pod względem organoleptycznym.

"Pecorino delle Balze Volterrane" jest 48 włoskim serem wpisanym do unijnego rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner portalu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!