Konsumenci szukają mlecznych produktów w jakości ekologicznej
Konsumenci zainteresowani żywnością ekologiczną coraz częściej, poszukują wszystkich odpowiedników konwencjonalnego przemysłu mleczarskiego, ale w jakości ekologicznej. Przed producentami ekologicznymi otwiera się więc nie lada wyzwanie – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Zbigniew Kozłowski, ekspert ds rynku żywności ekologicznej.

Niestety w chwili obecnej popyt na ekologiczne produkty mleczarskie jest nadal większy niż podaż – dodaje.
Zapytany w jakim stopniu produkcja mleka ekologicznego pokrywa zapotrzebowanie przetwórców, stwierdził iż trudno oszacować prawdziwy potencjał rynku w Polsce oraz możliwości eksportowe, gdyż wciąż brakuje badań na ten temat, ale kraje Europy zachodnie takie jak Niemcy czy Austria produkują kilkanaście razy więcej mleka niż Polska. Jego zdaniem duże firmy mleczarskie wprowadzając produkty ekologiczne do szerokiej dystrybucji nie zadbały wcześniej o pomoc dla rolników w rozwoju ich potencjału produkcyjnego i w związku z tym mleko sprowadzają z sąsiednich krajów, między innymi Wschodniej Europy.
- Rynek żywności ekologicznej stale się rozwija w dwu cyfrowym tempie rok do roku i wszystko wskazuje, że nie jest chwilową modą ale wynika z chęci troski o zdrowie, ochrony środowiska, wspierania zrównoważonego rozwoju, wyeliminowania z diety pestycydów i genetycznie modyfikowanych organizmów – mówi Zbigniew Kozłowski.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.