Kontynuacja wzrostu cen na giełdzie GDT
- Autor: Credit Agricole Bank Polska
- Data: 16-01-2019, 15:41
Jak podaje Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska, wzrost cen miał szeroki zakres i dotyczył 6 z 9 produktów wchodzących w skład indeksu GDT. Najsilniej zdrożały odtłuszczone mleko w proszku (+10,3%), laktoza (+7,9%) oraz masło (+4,6%). Wolumen sprzedanych towarów zmniejszył się do 27 909 ton wobec 28 651 ton na poprzedniej aukcji (-2,6%).
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W strukturze danych na szczególną uwagę zasługuje bardzo silny wzrost cen odtłuszczonego mleka w proszku (OMP). Sprzyjało mu wyraźne obniżenie niepewności na rynku związane ze znaczącą redukcją zapasów interwencyjnych OMP zgromadzonych przez Komisję Europejską. Pod koniec 2017 r. zapasy interwencyjne odtłuszczonego mleka w proszku osiągnęły swoje maksimum kształtując się na poziomie 378 tys. ton i stanowiły one ok. 17% światowego rocznego eksportu tego produktu. Sprzyjało to wzrostowi niepewności na rynku i pogłębianiu się różnic pomiędzy cenami tłuszczu mlecznego i białka. Przez ostatnie kwartały KE stopniowo redukowała zapasy poprzez przetargi. Po ostatnim przetargu z ubiegłego tygodnia, na którym KE sprzedała ponad 80 tys. ton OMP, zapasy interwencyjne zmalały do ok. 22 tys. ton, co stanowi mniej niż 1% światowego eksportu tego produktu. Uważamy że poprzez spadek niepewności na rynku będzie to oddziaływało w kolejnych kwartałach w kierunku wzrostu cen OMP i zmniejszenia różnic pomiędzy cenami tłuszczu mlecznego i białka.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
W tym tygodniu nowe dane o inflacji w Polsce. O ile wzrośnie tym razem?
-
Arla Foods inwestuje w proszkownię mleka w Niemczech
-
Ceny zbóż: To nie koniec wzrostów [ANALIZA]
-
Ekspert: szczyt inflacji w lipcu tego roku
-
Dalszy wzrost cen skupu jaj
-
Rynek roślin oleistych pod silnym wpływem wojny w Ukrainie
-
Rosną ceny produktów mlecznych. Czy wpłynie to negatywnie na popyt?
-
Kolejne wzrosty cen skupu trzody chlewnej i bydła
-
Koniunktura w przetwórstwie najsłabsza od pierwszej fali covid
-
Silne spowolnienie wzrostu PKB w Polsce
- Prezes SPP: Chleb jest najbardziej podstawowym produktem (wywiad)
- Lista firm z branży piekarniczo-cukierniczej
komentarze (0)