KOWR: 4-krotny wzrost eksportu polskich serów i twarogów
- Autor: PAP
- Data: 06-10-2021, 08:29

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Polska jest szóstym producentem serów na świecie (po USA, Niemczech, Francji, Włoszech i Niderlandach) oraz piątym w Unii Europejskiej. W latach 2004-2020 produkcja serów i twarogów w naszym kraju wzrosła o 65 proc. i osiągnęła rekordowy poziom 960 tys. ton. W 2020 r. w strukturze produkcji tej grupy towarowej dominowały sery twarogowe (51 proc. udziału) i sery podpuszczkowe dojrzewające (37 proc.).
Wiodącym asortymentem krajowej branży mleczarskiej są sery podpuszczkowe dojrzewające, które też najczęściej przedmiotem eksportu (60-70 proc.). W latach 2014- 2020 z Polski wywożono średnio 45 proc. wolumenu krajowej produkcji tego asortymentu.
komentarze (0)