Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Mleko

KOWR: 4-krotny wzrost eksportu polskich serów i twarogów

  • Autor: PAP
  • Data: 06-10-2021, 08:29
Jak poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, w latach 2004-2020 sprzedaż zagraniczna serów i twarogów zwiększyła się ponad czterokrotnie - ze 191 mln euro do 823 mln euro. Polska należy do grona największych światowych producentów tego asortymentu.
KOWR: 4-krotny wzrost eksportu polskich serów i twarogów
Rośnie eksport serów; fot. unsplash.com

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Polska jest szóstym producentem serów na świecie (po USA, Niemczech, Francji, Włoszech i Niderlandach) oraz piątym w Unii Europejskiej. W latach 2004-2020 produkcja serów i twarogów w naszym kraju wzrosła o 65 proc. i osiągnęła rekordowy poziom 960 tys. ton. W 2020 r. w strukturze produkcji tej grupy towarowej dominowały sery twarogowe (51 proc. udziału) i sery podpuszczkowe dojrzewające (37 proc.).

Wiodącym asortymentem krajowej branży mleczarskiej są sery podpuszczkowe dojrzewające, które też najczęściej przedmiotem eksportu (60-70 proc.). W latach 2014- 2020 z Polski wywożono średnio 45 proc. wolumenu krajowej produkcji tego asortymentu.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!