Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Krytyk kulinarny: Kupując sery, szukajmy ich jak najbliżej wytwórcy

  • Autor: Wp.pl
  • Data: 27-05-2017, 13:28
- Jeśli chcemy kupować polskie sery, szukajmy ich jak najbliżej wytwórcy. A najlepiej u samego serowara. Korzystajmy z okazji, jaką są różnego rodzaje festiwale smaku, festyny, przeszukujmy mniejsze i większe targowiska - mówi w rozmowie z portalem WIrtualna Polska Eugeniusz "Gieno" Mientkiewicz, kucharz i krytyk kulinarny.
Krytyk kulinarny: Kupując sery, szukajmy ich jak najbliżej wytwórcy
Eugeniusz "Gieno" Mientkiewicz, fot. archiwum prywatne

Zdaniem Mientkiewicza, oscypków czy serów regionalnych należy szukać zawsze jak najbliżej źródeł. -

- Niestety nasza wygoda przy zakupach jest odwrotnie proporcjonalna do oryginalności i smaku. Ale zawsze chętnie sięgnę po sery pleśniowe wypatrując oznaczeń europejskich. Może nie zawsze, ale najczęściej gwarantuje to dobry wybór. Oczywiście wyłapuję skąd pochodzi taki ser. Głównie są to regiony Francji lub Niemiec, gdyż mają wieloletnie doświadczenie. Nasze pleśniowe, poza małymi wyjątkami, praktycznie nie są obecne w handlu - mówi ekspert.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Więcej na Wp.pl

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • sipdop 2017-05-28 15:13:13

    o tradycjach serowarstwa w Polsce mgliste pojęcie

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner portalu
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!