• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Kultury ochronne, które zrewolucjonizowały przemysł mleczarski

W 1998 roku do sprzedaży zostały wprowadzone kultury ochronne HOLDBAC®. Od tego czasu są numerem jeden wśród naturalnych składników chroniących żywność. Ich celem jest ograniczenie działania pleśni i drożdży, a przez to również ograniczenie marnowania żywności.
  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 20-09-2018, 14:14
Kultury ochronne, które zrewolucjonizowały przemysł mleczarski
fot. materiały prasowe

Przed powstaniem ruchu tzw. „czystej etykiety” (koniec lat 90.) zapobieganie szybkiemu psuciu się żywności było możliwe wyłącznie dzięki stosowaniu przez producentów żywności odpowiednich środków chemicznych lub konieczne było akceptowanie krótkiej daty przydatności produktów.
Z czasem jednak konsumenci coraz bardziej interesowali się zdrowym odżywianiem i zaczęli zwracać większą uwagę na skład produktów.

W 1998 roku firma DuPont Nutrition & Health wyszła naprzeciw potrzebom producentów żywności i wprowadziła kultury ochronne HOLDBAC®, które ograniczają działanie pleśni i drożdży. To nowoczesne rozwiązanie, które w naturalny sposób utrzymuje smak i wysoką jakość jogurtów, sera
i innych fermentowanych produktów w okresie ich przydatności do spożycia. Opracowane zgodnie
z zasadami „czystej etykiety”, kultury ochronne HOLDBAC® pozwalają na wydłużenie okresu przydatności produktów mlecznych podlegających fermentacji, przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych. Dzięki temu nie ma konieczności stosowania syntetycznych środków konserwujących takich jak sorbiniany. Za stosowaniem rozwiązania przemawia również możliwość zachowania pełnej elastyczności procesów produkcyjnych.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

- Odkrycie kultur HOLDBAC® było przełomowym momentem w budowaniu pozycji DuPont, jako jednej z pierwszych firm, która postawiła na radykalne ograniczenie psucia i marnowania żywności. Nie tylko w trakcie produkcji, ale również w środowisku sprzedażowym oraz konsumenckim – wspomina Malene Svejstrup, Senior Application Scientist w firmie DuPont Nutrition & Health. - W celu opracowania profesjonalnych rozwiązań dla ograniczenia marnowania produktów spożywczych, współdziałamy z klientami, czego przykładem jest najnowsza wersja kultur YM-XP HOLDBAC®. Zostały one stworzone, by zapewnić właściwą ochronę przed drożdżami i pleśnią, szczególnie
w warunkach, w których panuje łagodna kwasowość pH, jak na przykład w serach i jogurtach. Kultury HOLDBAC® YM-XP gwarantują wydłużenie okresu przydatności produktów klienta przy jednoczesnym zachowaniu smaku. To przekłada się na ograniczenie ilości marnowanego jedzenia, a dla producentów żywności również korzyści finansowe.

Powiązane tematy:

Partnerzy serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!